Xenon Far Nedir?

12/11/2021

Xenon far, 1930’larda ksenon elementi ile üretilen ampuldür. İçinde xenon gazı bulunması sebebiyle mikro deşarj lambası olarak tanımlanır. Halojen ve led farlar ile kıyaslandığında en büyük farkı, ışık yoğunluğunu eşit bir şekilde yansıtmasıdır. Sürüş güvenliği açısından ideal bir menzile sahiptir. Yağmur, sis gibi hava olaylarında dahi, xenon far sürücünün görüş açısını daraltmadan, ışık dengesini koruyarak yüksek performans sağlar. Bu kaliteli sürüş sırasında karşıdan gelen araç sürücüsünün görüşü de olumsuz etkilenmez. Xenon farlarda bulunan ışık, cam tüp içerisindeki basınç yardımıyla doldurulmuş olan xenon gazı ve elektrotların oluşturduğu ark ve çakma nedeniyle ortaya çıkar. Xenon farlar, halojen farların yarısı kadar güç harcayarak, 3 kat daha fazla ışık yayar. 


Xenon Farlar Hangi Araçlarda Kullanılır?

Xenon gazının otomotiv sektöründe kullanımı ilk olarak 90’lı yıllarda BMW’nin 7 serisine dayanıyor. Çalışma prensibi sebebiyle Xenon farlara HID’s yani yüksek yoğunluklu deşarjlı farlar deniyor. Xenon farlar gelişen araç teknolojisi ile birlikte motorlu taşıtların neredeyse tamamında kullanılır. Motosiklet, otomobil ve kamyonlarda kullanılan xenon farlar, günümüzde neredeyse çoğu markada fabrikasyon biçimde araçlarda tercih edilir.


Xenon Far Nasıl Çalışır? Bi-Xenon Nedir?

Gece sürüşlerinde özellikle uzun yoldaysanız, tüm dikkatin yolda olmasını sağlayan xenon farların üretim malzemelerinde hiçbir yanıcı madde kullanılmaz. Yanıcı madde yerine, iki tane elektrot ve yüksek oranda basınç ile doldurulmuş xenon gaz tüpleri mevcut. Xenon gazı, elektrik akımını elektrotlar arasında ileterek ampullerin yanmasını sağlıyor. Tasarlanmasının ilk aşamalarında, ideal ışık seviyesine ulaşması için birkaç saniye beklemesi gerektiği için uzun far olarak kullanılamayan xenon farlar, Bi-Xenon teknolojisi ile bu problemden kurtuldu. Bi-Xenon teknolojisiyle elektrikli motordan güç alarak xenon ampul ve elipsoidal projektör desteğiyle kısa ve uzun far geçişlerini çok az bir zamanda yapıyor. 


Neden Xenon Far Kullanılmalı?

Xenon farlar ışık emisyonunun daha iyi olmasının yanı sıra enerjiden tasarruf sağlama açısından da büyük tercih sebepleridir. Daha az enerji harcadıkları için daha çevrecidirler. Ampulleri halojen farlardan daha uzun ömürlü olduğu için, değişim sıklığı daha azdır. Bu da sizi farklı bir maliyetten kurtaracaktır. Sürüş esnasında sürücünün gözünü yormaz. 


Led Far, Xenon Far, Halojen Far Arasındaki Farklar Nelerdir?




XENON

LED

HALOJEN

Renk Sıcaklığı

4.000K - 6.000K

4.000K - 6.000K

3.200K - 5.000K

Parlaklık

3.000 Lümen

+2.000 Lümen

1.000 - 1.500 Lümen

Ömür

2.000 - 5.000 Saat

5.000 Saat+

200 - 1.000 Saat arası

Maliyet

Pahalı

Pahalı

Düşük

Kurulum

Uzmanlık gerekir

Uzmanlık gerekir

Kolay

Enerji Verimliliği

Çok verimli

En verimli

Daha az verimli

Isı Emisyonu

Yüksek

Düşük

Yüksek


Halojen Farlar

Kolay ulaşım, düşük maliyet, kolay kurulum gibi avantajlara sahipken, düşük ışık gücü ve kısa ömür dezavantajlarına sahiptir. 


Xenon Farlar

Halojen farlara göre 3 kat uzun ömür, farklı renk seçenekleri ve yüksek ışık gücü avantajlarına sahipken, halojen farlara göre 10 kat fazla ücret, yüksek montaj ücreti gibi dezavantajlara sahiptir.


Led Farlar

Minimum elektrik tüketimi, parlaklık ve küçük boyutlara sahip olmak gibi avantajları barındırırken, fazla ısınma ve yüksek maliyet gibi dezavantajlara sahiptir.


Xenon Farlarla Gece Görüşü

Xenon farlar kavşaklarda, girilen virajlarda, sürücünün daha uzak noktaları görmesini sağlayan en önemli buluşlardan biridir. Olumsuz hava şartlarının yanı sıra gece yolculuklarında da sürüş kalitesini arttıran yapısıyla, sürücüyü zor anlardan kurtaran bir aydınlatma sistemidir.