Stepne Lastik Nedir, Nasıl Takılır

22/9/2022

Stepne Lastik Nedir, Nasıl Takılır?

Sıra araba kullanmaya gelince, lastiğin nasıl değiştirileceğini bilmek gerçekten işe yarayabilecek bir beceridir. Çoğu zaman yardım için profesyonelleri arayabilirsiniz, ancak bazı acil durumlarda bunu kendiniz yapmanız gerekebilir. Bu nedenle, bir lastiği nasıl güvenli bir şekilde değiştireceğinizi bilmek çok önemlidir. Yedi kolay adımda nasıl yapılacağını öğrenmek için okumaya devam edin.



Stepne Lastik Nedir? Stepne Lastik Nasıl Takılır?



Stepne lastik yani “donut” olarak da bilinen bu lastik, aracınızın standart lastiklerinden daha küçüktür. Tam boy yedek parçaların aksine, bir stepne lastik üzerinde sürerken gözle görülür bir performans farkı olacaktır. Ayrıca, stepne ve diğer lastikleriniz arasındaki boyut farkı, güvenle sürebileceğiniz hızı ve mesafeyi sınırlar.


Bagaj alanınızı en üst düzeye çıkarmaya çalışıyorsanız, stepne lastik sizin için daha iyi bir yedek lastik seçeneği olabilir.


Zamanını bagajınızda toz toplayarak geçiren bir yedeğiniz varsa, hava basıncını periyodik olarak kontrol etmek iyi bir fikirdir. 


Eşleşmeyen tam boy yedek parçaların ve donutların geçici çözümler olduğunu ve yalnızca aracınızı güvenli bir şekilde bir servis merkezine götürmeye yetecek kadar uzun süre sürülmeleri gerektiğini unutmamak da önemlidir. Servis merkezine gittiğinizde, eğitimli bir profesyonel yedek lastiği setinize uygun doğru lastikle değiştirmelidir.


7 Adımda Stepne Lastik Takmayı Öğrenin


  1. Gerekli Ekipmanı Hazırlayın


Yola çıkmadan önce, acil bir durumda lastiği değiştirmek için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Yedek lastiğe ek olarak, birkaç başka alete ihtiyacınız olacak. Bir araya getirildiğinde, arabanız için bir tür "ilk yardım çantası" olurlar. Tam olarak stoklanmış bir kit aşağıdakileri içermelidir:


  • Bir kriko

  • Bir lastik demir

  • Yansıtıcı üçgen

  • Sarı veya yansıtıcı bir yelek

  • Bir el feneri


Genellikle bu aletleri bagajınızın zemininin altında bulacaksınız. Bunları görmüyorsanız, nerede olduklarını öğrenmek için aracınızın kılavuzunu okuyun veya üreticinin web sitesine bakın. Bunlara sahip değilseniz, lastiğin patlaması durumunda hazır olmanız için satın almanız gerekir.


Ancak bu araçlar sadece başlangıç. Yılın zamanına, nerede yaşadığınıza ve ne kadar uzağa seyahat ettiğinize bağlı olarak, kitinizi başka aksesuarlarla güçlendirmeniz gerekebilir. Örneğin, soğuk mevsimlerde, aracınızın acil durum kitinde kış sürüşünün tehlikeleriyle başa çıkmak için araçlar da bulunmalıdır. Bunlar şunları içerebilir:


  • Birkaç şişe su

  • Sizi sıcak tutacak battaniyeler ve eldivenler

  • Kürek

  • Antifriz

  • Temel bir araç seti

  • Atlama kabloları

  • Acil durum işaret fişekleri

İhtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzda, gönül rahatlığıyla yola çıkabilir ve bir durum oluştuğunda güvenle lastiği değiştirebilirsiniz.


2. Aracınızı Güvenle Park Edin


Sürüş sırasında lastiğiniz patlarsa, aracınızı güvenli bir şekilde park etmeniz gerekir. Otoyolun omzunda durmak tavsiye edilmez. Mümkünse, tehlikeden uzak korunan bir yer arayın. Bu şekilde, lastiği kendiniz değiştirmek için aletlerinizi güvenle kullanabileceksiniz.


Diğer sürücülerin sizi görüp önünüzden uzaklaşmasını sağlamak için düz bir zeminde yola paralel olarak park edin. Ardından, aracınızı tamamen hareketsiz hale getirmek için park freninizi çekmeniz, takozlar veya başka nesneler kullanmanız ve dörtlü flaşörlerinizi açmanız gerekir. Daha fazla güvenlik için arabanızın arkasına ve önüne yansıtıcı bir üçgen yerleştirin ve sarı bir yelek giyin.


3. Jakı Kurun


Artık araba park edip hazır olduğuna göre, lastiğinizi değiştirmek için ihtiyacınız olan tüm aletleri çıkarmanın zamanı geldi. İhtiyacınız olan her şeyin yakınınızda olması iyidir, ancak asla yolda veya yakınında herhangi bir alet bırakmayın. Kendi güvenliğiniz ve diğer sürücülerin güvenliği için şeridi kesinlikle kapatmamalısınız.


Ardından, tekerlek hala yerdeyken bijon somunlarını gevşetmeniz gerekir. Bu önemlidir çünkü bijon somunlarını gevşetmek çok fazla güç gerektirebilir. Aracınızın dengeli olduğundan emin olmak da önemlidir. Jant kapaklarınız varsa, çıkarmadan önce somunları lastik demir ile gevşetmeniz gerekir. Bir bijon somunu sıkışmışsa, gevşetmek için vücut ağırlığınızı kullanmanız gerekebilir, ancak bijon somununu tamamen çıkarmadığınızdan emin olun.


Bijon somunları genellikle oldukça kolay gevşese de, bazı durumlarda, özellikle paslı bir lastik jantınız varsa, vücut ağırlığınız somunları sıkmak için yeterli olmayabilir. Paslı bir lastik jantını çıkarmanın birkaç püf noktası vardır. Ancak lastik demirini çok fazla zorlamamayı unutmayın, aksi takdirde somunları sıyırabilirsiniz. Bu adımları takip edin:


  • Varsa bir pas önleyici sprey uygulayın.

  • Yağlayıcı kullanın

  • Tekerleğin dış kenarlarına çekiç ve tahta ile vurun (titreşim için)

  • Bijon somunlarını gevşetip jant kapaklarını çıkardıktan sonra krikoyu kullanabilirsiniz. Krikoyu nereye yerleştireceğiniz, çıkarılan lastiğe bağlıdır: ön tekerleklerin arkasına ve arka tekerleklerin önüne yerleştirin. Bazı arabaların kullanmanız gereken belirli kriko noktaları vardır. Nerede olduklarını öğrenmek için kılavuza bakın. Şimdi, krikoyu güzel ve düz tutarak arabayı yaklaşık 2,5 ila 15 cm kaldırmanın zamanı geldi.


4. Hasarlı Tekerliği Çıkarın


Şimdi tekerleği çıkarmanız gerekiyor. Bijon somunlarını tam olarak gevşetmediğiniz için şimdi yapmanız gerekiyor. Zor kısmı zaten yaptınız, bu yüzden kolayca çıkmalılar. Bijon somunlarınız paslıysa, biraz yağlama tekerleği tamamen çıkarmayı kolaylaştırabilir. Bu biraz güç gerektirebilir.


Cıvataları yakınınızda tutun ve kaybetmemeye dikkat edin. Lastiğin çok ağır ve kirli olduğunu unutmayın. Hoş olmayan sürprizler istemezsiniz. Güvenlik nedeniyle, çıkarılan tekerleği arabanın altına koymak iyi bir fikirdir. Bu şekilde kriko herhangi bir noktada devreden çıkarsa araç lastiğin üzerine iner. Artık yedek lastiğinizi takabilirsiniz.


5. Yedek Lastiği Takın


Yedek parçayı takmak en kolay adımdır. Yeni tekerleği, az önce çıkardığınızla aynı konuma yerleştirdiğinizden emin olun. Yedek lastikler genellikle daha hafiftir ve takılması daha kolaydır. Krikonun dengede kalmasını sağlamak için, aracı tekrar yere indirene kadar bijon somunlarını tam olarak sıkmayın. Bu adımda sadece bijon somunlarını parmaklarınızla sıkın.


6. Aracı İndirin


Lastik yerinde olduğunda, arabayı indirebilirsiniz. Sadece yavaştan alın. Hasarlı lastiği arabanın altına koyarsanız, aracı indirmek için krikoyu kullanmadan önce çıkarmanız gerekir. Tıpkı arabayı kaldırırken olduğu gibi, her zaman dikkatli hareket etmek ve krikoyu düz tutmak önemlidir.


Bijon somunlarını unutmayın. Yıldız deseninde veya saat yönünde birer birer sıkarak bitirin. Hepsinin güvenli bir şekilde sıkıldığından emin olmak için tüm ağırlığınızı kullanın. Paslanma sorununuz varsa somunları soymamaya dikkat edin. Her şey güvende olduğunda, malzemelerinizi dikkatlice kaldırın.


7. Yedek Lastikle Sürüşe Başlayabilirsiniz


Artık yola geri dönebilirsiniz, ancak yedekte sürerken akılda tutulması gereken bazı şeyler var. Tüm yedek lastikler aynı şekilde kullanılamaz. Kendi aracınızı nasıl süreceğinizi öğrenmek için, sahip olduğunuz yedek lastiğin türünü kontrol etmeniz gerekir. Yedek lastiklerin çoğu durumda gerekli olduğunu, ancak yasal olarak gerekli olmayabileceğini unutmayın.


Runflat lastikler, lastiğin markasına bağlı olarak 100 km'den fazla veya 60 km/saat veya 80 km/saat'in üzerindeki hızlarda kullanılmamalıdır. Aynı şey “donut” yedek lastikler için de geçerlidir. Sıradan tekerleklerden daha küçük olduklarından, bir sonraki garaja gidene kadar patlak lastik gibi dikkatli kullanılmaları gerekir.


Buradaki fark, tam boyutlu bir yedek lastiğin normal bir lastikten daha hafif bir janta sahip olmasıdır. Diğer tekerleklerinizle aynı olan bir yedeğiniz bile olabilir. Değilse, kendinizi en yakın garaja güvenli bir şekilde sürdüğünüzden emin olun.


Bu adımları izlerseniz, patladığında yedek lastik takmada sorun yaşamayacaksınız. Sorun yaşarsanız, profesyonel yardım ve arıza hizmeti almak için bir garajla iletişime geçmekten çekinmeyin. Bir aksilik meydana gelirse, araç sigorta temsilcinize başvurun.