PİSTON NEDİR? NE İŞE YARAR?

23/5/2022

Piston, aracınızı doldurmak için kullandığınız yakıtı, aracı ileri sürmek için enerjiye dönüştürmede anahtar olan içten yanmalı motorun önemli bir parçasıdır.


Silindirlerde genleşen gazdan aldığı kuvveti krank miline ileterek tekerlekleri döndürmek için kullanılan hareketli bir parçadır.


Silindirlerdeki doğrusal hareketi tekerleklere güç verebilen dairesel bir harekete dönüştürmek için gereklidirler.


İçten yanmalı motor nedir?


Arabanızdaki içten yanmalı motor, enerjisini benzin veya dizel yakarak elde eder. Yakıtın yüksek sıcaklıklarda yakılmasıyla oluşan gazlar, pistonları harekete geçirmek ve daha sonra aracınızın tekerleklerini döndürmek için enerji transfer etmek amacıyla kullanılır.


Piston, esas olarak, silindirlerin içindeki gazı sıkıştıran kalın bir metal plakadır.


Plaka; silindirlerin genişliği ile aynı çapa sahiptir, böylece kenarlardan hava veya yakıt kaçmaz.


Silindiri hava ve yakıtla doldurmak için bir valf açıldığında silindirin tepesinden başlayarak bir çevrimi tamamlar.





Piston nasıl çalışır?



Piston daha sonra hava ve yakıt karışımını sıkıştırmak için aşağı doğru zorlanır. Karışımı tutuşturmadan önce sıkıştırmak önemlidir çünkü bu, patlamaya daha fazla güç verir ve yakıtın daha verimli kullanılmasını sağlar.


Buji daha sonra yakıtı tutuşturmak ve bir patlamaya neden olmak için bir kıvılcım oluşturur. Patlamadan kaynaklanan kuvvet pistonu hareket ettirir ve yanmış yakıt ve dumanın silindiri terk etmesine izin vermek için egzoz valfi açılır.


Piston, tekerlekleri nasıl etkiler?


Piston yukarı ve aşağı hareket ettikçe, biyel kolunun üst kısmı da yukarı ve aşağı hareket eder. Biyel kolunun alt kısmı, lineer değil dairesel bir hareketle hareket etmesine izin verecek şekilde sabitlenmemiştir. Bu dairesel hareket, tekerlekleri döndürmek için kullanılacaktır.


Bu işlem, motorunuz açık kaldığı süre boyunca yüksek hızda tekrar tekrar tekrarlanır.


Hassasiyet ve ham enerji


Bu nedenle, pistonun aracınızın iç işleyişi için nasıl kesinlikle hayati olduğunu görmek mümkün. Piston olmadan, benzinde veya dizelde bulunan ham enerjiyi, tekerlekleri döndürebilecek ve aracınızı ileri götürebilecek bir güce dönüştürmenin hiçbir yolu olmazdı.


Piston Segmanı Nedir? Piston Segmanı Nasıl Çalışır?


Piston ve silindir arasında bulunan segman, motorun verimli çalışması için gerekli olan bir parçadır. Segmanların 4 ana işlevi vardır.


  1. Yanma gazı için conta


İşlev, piston ve silindir duvarı arasındaki silindir içi hava sızdırmazlığını tamamen korumaktır.


Patlama anında oluşan piston ve silindir arasındaki boşluğa sızan yanma gazını önlemek için çok çalışır.

Yanma gazı sızıntısı olursa, tam güç gerçekleştirilemez ve yakıt tüketimi artar, bu da hem ekonomik hem de çevresel olarak zararlıdır.


  1. Kontrol yağlama yağı (motor yağı)


Yanmayı önlemek için gerekli minimum yağlama yağı tabakasını sürekli olarak oluşturma işlevi görür. 


Bir motorun silindirinin içinde, piston segmanı yüksek sıcaklıktaki yanma gazına maruz kalır ve pistonla birlikte dakikada binlerce kez, hatta daha fazla hareket etmesi ve geri dönmesi gerekir.


Piston Segmanı nasıl kontrol edilir?

Piston segmanının ve silindirin yanmamasını sağlamak ve fazla yağlama yağının yanma odasına girmesini önlemek için silindir duvarı yağlama yağı tabakası gereken minimum seviyede kontrol edilir.


  1. Isı iletim fonksiyonu


Pistondan silindire ısı veren fonksiyondur. 


Gaz patladığında, pistonun içindeki sıcaklık yaklaşık 300 Santigrat dereceye ulaşır. Bu ısı pistonun içinde kalırsa, motor zarar görebilir, bu nedenle ısının içeriden salınması gerekir. Piston segmanı bunu yapmaya yardımcı olur.


  1. Piston tutum desteği


Pistonun silindir duvarı ile kuvvetli temas etmesini engelleyen fonksiyondur.


Piston açılıysa hareket ederken çeşitli yerlere temas eder ve bu da motora zarar verebilir. Piston segmanı pistonu destekler, böylece piston düzgün bir şekilde yukarı ve aşağı hareket edebilir.