Patinaj Nedir? Nasıl Önlenir?

12/12/2022

Sürüş sırasında hiç kayma yaşadınız mı? Bir an için bile olsa aracınızın kontrolünü birdenbire kaybettiğinizi hissetmek sinir bozucu bir deneyim olabilir. Patinaj son derece tehlikeli olabilir ve genellikle trafik kazalarının nedenidir.


Patinajı önlemek için, aracınızdan asla mevcut kavrama ile yapabileceğinden fazlasını yapmasını istememelisiniz. Ancak yine de kötü hava koşullarında patinajı engellemek için yapabilecekleriniz mevcut.


Patinaj Nasıl Önlenir?



  • Durma mesafenizi artırın, böylece öndeki araç beklenmedik bir şekilde durursa, kaymadan durmak için yeterli alana sahip olursunuz.

  • Bir viraja yaklaşırken ekstra dikkatli olun.

  • Direksiyon, hızlanma ve fren yaparken nazik ve ilerici olun.

  • Yol buzlu veya karla kaplı olduğunda arabanızın kayma olasılığı daha yüksektir. Bu gibi durumlarda savrulmayı önlemek için hemen yavaşlamalısınız. Ayrıca çok yumuşak bir şekilde direksiyonu çevirmeli ve fren yapmalısınız. Durma mesafeniz de normal koşullara göre on kat daha fazla artırılmalıdır.

  • Kışın araba kullanırken ve özellikle gökyüzünün açık olduğu bir kış akşamında, yolda buz oluşumuna dikkat etmelisiniz. Erken uyarı işaretleri için park etmiş arabaların camlarında buz oluşup oluşmadığına bakın.

  • Otoyol köprüsü gibi açık bir yolda seyahat ederken ekstra dikkatli olmalısınız. Buz genellikle ilk önce burada oluşacaktır. Arabanızda bir dış sıcaklık ölçer varsa, ona yakından bakın.


  • Dondurucu koşullarda yağmura dikkat edin. Bu, yolda görünmeyen siyah buz oluşturabilir. Kara buz siyah değildir, şeffaftır. Bu nedenle, sürüş tehlikesi olarak ün salmıştır.

  • Buzlu koşullarda direksiyonunuz hafiflemeye başlayabilir. Lastik gürültüsü de azalabilir. Bu olursa, muhtemelen buz üzerinde sürüyorsunuzdur. Tehlikeli bir kaymayı önlemek için ayağınızı gaz pedalından yavaşça kaldırın. Bu, aracınızın yumuşak ve yumuşak bir şekilde yavaşlamasını sağlayacaktır. Sürüşe devam etmeniz gerekiyorsa, bunu yüksek bir vites kullanarak yavaşça yapın. Bu, tekerlekleri döndürebilecek ani hızlanmalardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

  • Çok sert hızlanmak da kaymaya neden olabilir. Kaygan bir yolda hareket ederken çok fazla hızlanırsanız, tahrik edilen tekerlekler aracı ileri sürmeden patinaj yapacaktır. Buzlu koşullarda, bir miktar tekerlek patinajı kaçınılmaz olabilir. Dönüşü en aza indirmek için daha yüksek bir vitese geçmeyi deneyin.

  • Kaygan bir yolda sert fren yapmak da aracınızın kaymasına neden olabilir. Tekerlekleriniz kilitlenebilir ve çok az veya hiç frenleme etkisi olmadan ilerleyebilirsiniz. Kilitli tekerlekler ayrıca direksiyon hakimiyetinizi de engelleyecektir. Bu olursa, tekerlekleri serbest bırakmak için fren pedalını bırakmalısınız, ardından freni daha az sert bir şekilde yeniden uygulamalısınız. Arabanızda ABS takılıysa tekerlekleriniz kilitlenmez. Ancak ABS'nin kaygan bir yolda sürerken tüm sorunları hafiflettiğini düşünmeyin.Kaygan bir yolda bir viraja çok hızlı yaklaşırsanız, arabanızın kayma olasılığı yüksektir. Bu, viraj alırken sert fren yaparsanız daha da olasıdır. 

  • Direksiyonu köşeye çevirmenize rağmen tepki yok ve araba yoluna devam ediyorsa, bu klasik bir ön tekerlek kızağıdır. Eğer bu olursa,ayağınızı gazdan çekin. Bu, otomobilin ağırlık dengesini öne doğru atar ve lastiklerin kavrama bulmasına yardımcı olur.


  • Freni kullanmayın.Lastikler tutuş buldukça, aracı dikkatli bir şekilde kayma yönüne doğru yönlendirin. Örneğin, arabanın arkası sola kayarsa, hızlı ve yumuşak bir şekilde sola dönün.