Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

12/11/2021

Günümüzde araç kullanıcılarının neredeyse tamamı kalabalık şehirlerin yoğun trafiğinden dolayı, daha kolay ve konforlu araç kullanmak için otomatik vites araç tercih ediyorlar. Otomatik vites, sizin gücünüze gerek kalmadan vitesin değiştirilmesi olarak yalın bir şekilde anlatılabilir. Manuelden farklı olarak iki adet pedalı olduğunu göreceksiniz. Ek olarak vites topuzunda 1, 2, 3, 4, 5, 6 sıralamasının yerine P, R, D, S, N göreceksiniz. 

Otomatik Vites Harfleri Ne Anlama Gelir?

D (Drive): Aracı çalıştırıp el frenini indirdikten sonra, sürüş moduna geçmek için vites D moduna alınır. D, sürüş modu olarak tanımlanır.

R (Reverse): Aracı geri geri gitmeye yönlendiren vitestir. Aracın durduğundan emin olarak R vitese aldığınız zaman, hareket halindeyken geri gidecektir.

S ve ya O (Speed, Overdrive): Spor mod yani hızlı kullanım modu diyebiliriz. Vites S-O’dayken aracın hızlanması artar ve buna bağlı olarak da yakıt tüketimi maksimum seviyeye çıkar.

N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur.

P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

  • Öncelikle aracınıza bindiğiniz zaman koltuğunuzu ve aynalarınızı kendinize göre ayarlamalısınız. Görüş açınız kısıtlanmamalı.

  • Daha sonra ayağınızı fren pedalına getirip basarak, el frenini indirin.

  • Daha sonra kontağı çevirip ya da start tuşuna basarak aracınızı çalıştırın.

  • Vitesi D moduna getirerek gaz pedalına basabilirsiniz.


Otomatik Vites ve Yarı Otomatik Vites Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Yarı otomatik şanzımana sahip araçlarda, vites tek kavramaya sahip olduğu için debriyaj görevi görüyor. Ama tam otomatik vites arabalarda vites geçişleri sırasında sarsıntı ya da ses olmadığı için, sürüş sırasında vites değişikliği farkedilmez.

  • Yarı otomatik vitesli araçlarda viteste mevcut olan “-” ve “+” ibareleri sayesinde manuel olarak da kullanılabiliyor. Yani “-” “+” yönlendirerek vites artırabilirsiniz.

  • Tam otomatik araçlarda yokuştayken kayma olmazken, yokuş kalkış desteği olmayan yarı otomatik araçlarda yokuşta geri kaymalar gözlemlenir.

  • Fiyat olarak ise tam otomatik araçlar pazarda daha çok tercih edildiği için daha yüksek rakamlara sahip oluyor.