Oksijen (Lambda) Sensörü Nedir?

12/12/2022

Oksijen sensörü olarak da adlandırılan lambda sensörü, egzoz manifoldu ile katalitik konvertör arasında, araba egzozunda bulunan küçük bir sondadır. 70'li yıllarda Volvo tarafından geliştirilmiştir.


Daha yeni bir arabanız varsa, 2 lambda sensörü olabilir. Bu durumda ikinci sensör katalitik konvertörün hemen arkasında yer alacaktır.


Oksijen (Lambda) Sensörü Ne İçin Kullanılır?


Lambda probu, hava ve yakıt karışımını optimize ederek motor silindirlerine gönderilen yakıt miktarını ayarlayacak ve bu da motorun düzgün çalışmasını sağlayacaktır. Bu aynı zamanda katalitik konvertörün doğru çalıştığından emin olarak zararlı gaz emisyon oranını da etkileyecektir.


Bu nedenle lambda sensörü, aracınızın kirlilik ve CO2 emisyonları ile ilgili Avrupa yönetmeliklerine uygun olmasını sağlar.


Oksijen (Lambda) Sensörü Nasıl Çalışır?


Lambda sensörü katalitik konvertörün önüne yerleştirildiği için yanma sonrası yanmamış hidrokarbonlardaki hava ve yakıt miktarını ölçebilir.


Bu şekilde, motorun bazı işlevlerini kontrol eden aracın Elektronik Kontrol Birimi (ECU), emisyonlarla ilgili doğru verileri alacak ve daha sonra ihtiyaç duyulan tam gaz miktarını serbest bırakacaktır. Bu, kirletici emisyonların azaltılması için gereklidir.


Lambda Sensörü Yakıt Karışımınızı Düzeltmek İçin Nasıl Çalışır?


  • Yakıtın yanmasından sonra çıkan dumanlardaki oksijen miktarını ölçmek için aracınızın egzoz sisteminizde en az bir sensör olacaktır.


  • Modern otomobillerde genellikle 2 sensör bulunur. Birincisi doğrudan motordan sonra ve katalitik konvertörden önce. İkincisi, genel çalışmayı izlemek için katalitik konvertörün arkasına yerleştirilir. 


  • Lambda sensörünüz, egzozunuzda bulunan oksijen miktarını bir elektrik sinyaline dönüştürür ve sinyali motorunuzun çalışmasını kontrol eden bilgisayara gönderir.


  • ECU (motor kontrol ünitesi) okumaları işler ve bilgileri motora geri gönderir. Motor daha sonra, oranı olması gereken yere geri getirmek için yakıt ve havanın nasıl karıştırılacağını telafi eder.


  • Sensörünüzün oluşturduğu voltaj 0,1V ile 0,9V arasında çalışır. 0.1V'luk bir okuma, zayıf çalışan bir yakıt karışımına ve 0,9V'luk bir okuma, fakir çalışan bir yakıt karışımına dönüşür. Mükemmel bir karışım için optimum voltaj 0,45V'dir.



Arızalı Bir Lambda Sensörü Nasıl Anlaşılır?


Lambda sensörü arızalıysa, ECU'ya hiçbir veri gönderilmez ve bu durumda hatalı bilgi kullanılır. Bu büyük olasılıkla yakıt tüketimini ve ardından kirletici emisyonları artıracaktır.


Sonunda bu, daha sonra değiştirmeniz gereken katalitik konvertörün tıkanmasına neden olabilir.


Arızalı bir lambda sensörünün belirtileri şu şekildedir:


  • Gösterge panelinde motor uyarı ışığı görünür

  • Araba çalışırken sarsılır

  • Olağandışı yüksek yakıt tüketimi

  • Hızlanma sırasında düşük motor gücü

  • Zehirli gazların salınımında artış


Lambda Sensörünü Ne Zaman Değiştirilmeli?


Bir lambda sensörünün ömrü yaklaşık 93.000 mildir. Ancak, esas olarak motordan gelen anormallikler nedeniyle, ona zarar verebilecek çok sayıda faktöre bağlı olarak bu süre daha kısa olabilir. Egzozdan gelen sızıntılar da proba zarar verebilir.


Yukarıda belirtilen işaretlerden birini fark ederseniz, arızanın lambda sensöründen gelip gelmediğini test edebilecek bir tamirciye gitmenizi öneririz. Bu, bir araba teşhis aracıyla yapılır.


Kusurlu bir lambda sensörünün aracınızı bozacağını unutmayın. Yakınınızdaki garajlardan bir araba teşhisi ile ilgili teklifleri karşılaştırmaktan veya lambda sensörünün tamamen değiştirilmesi hakkında teklif almaktan çekinmeyin.


Lambda Sensörünün Fişini Çekip Yine De Sürüşe Devam Edilebilir Mi?

Lambda sensörü olmadan sürüş kesinlikle tavsiye edilmez. Yedek parça, aracınızın AB yasalarının izin verdiğinden daha fazla CO2 salmamasını sağlar.


Üstelik aracınızın daha güçlü olacağını düşünseniz bile, katalitik konvertörün tıkanma riski daha yüksek olacağından bu durum uzun sürmeyecektir.


Üstelik lambda sensörünün fişini çekmek yakıt tüketiminizi yaklaşık %15 oranında artıracağından daha fazla para harcarsınız.