Lastikler Nasıl Saklanmalı

22/9/2022

Lastikler Nasıl Saklanmalı?


Uzun süreli depolama için bir lastik seti ayırmak basit bir iş gibi görünebilir: Lastikleri aracınızdan çıkarın ve yoldan uzak bir yere koyun. Ancak, lastiklerinizi tekrar aracınıza takma zamanı gelene kadar saklarken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var. Depolandıkları yerden, temizlenme biçimlerine ve hatta yanında oturduklarına kadar her şey devreye giriyor. Aşağıda okumaya devam edin ve depolanmış lastik setinizden en iyi şekilde yararlanmanız için size rehberlik etmemize izin verin.


Lastikler Depolama için Araçtan Çıkarılmalı Mı?


Mümkünse, uzun süreli lastik saklama için lastiklerinizi araçtan çıkarmanız önerilir. Lastik sökme, araç ağırlığı, sıcaklık dalgalanmaları vb. gibi lastik üzerindeki baskıları ortadan kaldırırken, lastiklerinizin saklandığı koşulları izole etmenizi sağlar.


Not: Depolama için lastiklerinizi çıkarmanın bir başka yararı da, lastiklerin tekrar araca takılma zamanı geldiğinde lastiklerin önceki konumlarından döndürülebilmesidir. Bunu kolayca yapmak için, sökme sırasında aracınızdaki lastiklerin yerleşimini not edin, ardından tekrar takarken uygun şekilde döndürülebilirler.


Lastikleri Araçtan Çıkaramazsanız Ne Olur?


  • Lastikleri depolamak için araçtan çıkaramadığınız durumlarda, lastikleri araçta tutmak, bunu doğru bir şekilde yapmak için özel dikkat gerektirir. İlk olarak, ağırlığı lastiklerden çıkarmak idealdir. Bu, aracın şasesi altındaki krikolar veya benzeri yük taşıma cihazları üzerine arabayı dayayarak gerçekleştirilebilir. Lastiklerden ağırlığı kaldıramıyorsanız, aracın tamamen boşaltılması önerilir, bu nedenle lastiklere yalnızca minimum ağırlık yüklenecektir.


  • Aracın uzun süreli depolanması planlanıyorsa, depolama sırasında aracı periyodik olarak (en az 3 ayda bir veya yüksek performanslı bindirmeli lastiklere sahip araçlar için 30 günde bir) hareket ettirmeyi planlayın, böylece lastikler, lastiğin sadece bir bölümünü etkileyen sabit bir sapma durumuna maruz kalır. Bu periyodik hareket, çok uzun süre statik oturmaktan kaynaklanabilecek geçici düz lekelenmeyi önlemeye ve ozon/hava çatlamasını en aza indirmeye yardımcı olacaktır.


  • Lastikler, yedek lastik dahil olmak üzere aracın tavsiye edilen şişirme basıncına/basınçlarına göre şişirilmelidir; ve kaplamalı yüksek performanslı lastikler, lastiğin yan duvarında gösterilen maksimum şişirme basıncına kadar şişirilmelidir. Ancak, aracı sürmeden önce, şişirme basıncını araç etiketinde gösterilen şişirme basıncına yeniden ayarlamak önemlidir.


Lastikleri Saklamadan Önce Hangi Hazırlıklar Yapılmalı?


Her türlü uzun süreli depolamadan önce lastiklerinizi hazırlamak için atmanız gereken bazı özel adımlar vardır.


Lastiklerinizi Depolamadan Önce Temizleyin.


Lastikler, tıpkı aracın diğer parçaları gibi kirlenme eğilimindedir. Uygulanan lastik sargılarının, kirin ve fren tozunun çıkarılması, depolamadan önce lastiklerinizin kirletici maddelerden arınmış olmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Ilık sabunlu bir banyo kullanın ve lastikleri yıkayın, ardından temizleme işleminin bu kısmı için suyla durulayın. Ayrıca, temizlikten sonra daha ileri gitmeden önce lastiklerinizin tamamen kuruduğundan emin olmak için biraz zaman ayırın.


Önerilen Hava Basıncını Koruyun


Lastikleriniz depolama için tekerleklerin üzerinde bırakılırsa, araç üreticisinin tavsiye ettiği hava basıncını koruyun.


Lastikleri İçinde Saklamayı Planladığınız Şeyi Seçin ve Hazırlayın.

Lastiklerinizi kapalı mekanlarda muhafaza edebiliyorsanız, lastiklerinizi torbalarda (opak ve hava geçirmez) saklamanız önerilir. Çim ve yaprak torbaları genellikle bu görev için iyidir, elementleri dışarıda tutmaya yardımcı olmak için ağır hizmet tipi bir bantla kapatılır. Sızdırmazlıktan önce, lastik bileşiklerinin kurumasını önlemek için torbadan mümkün olduğunca fazla havayı çıkarmaya çalışın.


Lastikleri Nerede Saklamalısınız?


Mümkünse lastiklerinizi kapalı, serin ve kuru, iklim kontrollü bir ortamda saklamanız tavsiye edilir. Ancak, tek seçeneğiniz lastiklerinizi dışarıda saklamaksa, lastiklerin kapalı ve opak, su geçirmez torbalarda kapalı tutulduğundan emin olun, tıpkı iç mekanlarda olduğu gibi. 


Örtü, bir “buhar banyosu” etkisi yaratmamak ve içeriye yağmur veya kar girmesine izin vermemek için nem tahliyesine yardımcı olmak için alanın çevresinde delikler gibi bir havalandırma açıklığı içermelidir. Dış mekanlardan uzak durulması gereken diğer alanlar, yüksek yansıtıcı yüzeylerdir. örneğin kum üzerinde veya doğrudan siyah asfalt üzerinde olduğu gibi ısıyı emebilecek yüzeylerde depolamak gibi.


Lastiklerimi Saklamak İçin Yer Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler


  • Lastiklerinizi temiz, iyi havalandırılan, serin ve kuru iklim kontrollü bir ortamda saklayarak, buradaki ana sorunlardan biri olan güneş ışığını önlemiş olursunuz. Direkt güneş ışığı ve onun ürettiği ısı, lastiğin yaşlanma sürecini hızlandırabilir.


  • Akü şarj cihazlarının, jeneratörlerin, kaynak ekipmanlarının ve fırınlar, su ısıtıcıları, merkezi vakumlar ve hatta bir bodrum karter pompası gibi elektrik motorlarının yakınında depolama alanlarından kaçınmak da önemlidir. Bu motorların her biri, depolanırken lastikler için ideal olmayan küçük miktarlarda ozon üretebilir ve yayabilir.


  • Başka lastik koruyucular veya temizlik ürünleri kullanmayı planlıyorsanız, ürün etiketlerini okuyun ve lastiğinize başka hangi kimyasalların bulaştığından haberdar olun. Ürünler, erken çatlamaya yol açabilecek kauçuğun hava koşullarına dayanıklı maddelerini bozabileceğinden, petrol bazlı temizlik ürünlerini kullanmaktan uzak durun.


  • Petrol bazlı ürünler, benzin veya yağ gibi zararlı ürünlere ve kimyasallara ve diğer çözücülere ve maddelere maruz kalma, kauçuğun erken çatlamaya yol açabilecek hava aşındırıcı ajanlarını bozabilir.


Lastikler Fiziksel Olarak Nasıl Saklanmalı?


Bu gerçekten iki parçalı bir sorudur ve esas olarak lastiklerinizin tekerleğin kendisinde mi saklandığına veya depolamadan önce onları tekerlekten söküp takmadığınıza bağlıdır.


Jantlara/Tekerleklere Takılan Lastikler Nasıl Saklanır:

Monte edilmiş lastikleri saklamanın en ideal yolu, jantın içinden geçen kancalardır. Bu, ağırlığı lastikten uzak tutar ve aracın dışında depolandığı süre boyunca lastiğin tek bir bükülme noktasında durma riskini azaltır.


Not: Bu yöntemin yalnızca kancanın jantın içinden monte edilmesi durumunda kullanılması önemlidir. Lastikleri bir janta takılmamış kancalara asmak, kancaya uygulanan düzensiz ağırlık nedeniyle lastiğin deforme olmasına neden olabilir.


Alternatif olarak, monte edilmiş lastikleri, yan duvarları aşağı bakacak şekilde dikey olarak bir istifte saklayabilirsiniz, böylece depolama sırasında jantın ağırlığı lastiğin sırtına baskı yapmaz.


Sökülmemiş Lastikler Nasıl Saklanır


Yan duvara istiflenmiş monte edilmemiş lastikleri saklayın; beyaz yanak lastiklerinin lekelenmesini önlemek için beyaz yanakları beyaz yanaklara saklayın veya tek tek torbalara koyun.


Not: Lastikleri doğrudan zemin veya beton yerine bir tahta parçasının veya başka bir bariyerin üzerine yerleştirmek de en iyisidir. Bu, lastiklerde aşırı nem birikmesine karşı korumaya yardımcı olacaktır.


Alternatif olarak, garaja/duvara monte edilmiş, piyasada bulunan birçok lastik rafından birini kullanabilirsiniz. Bunlar, lastiğin ağırlığını yerden uzak tutmaya ve uzun süreli depolama sırasında lastikleri yukarıda ve yoldan uzak tutmaya yardımcı olur.