Kuş Pisliği Nasıl Temizlenir

22/9/2022

Kuş Pisliği Nasıl Temizlenir? Boyaya Zarar Verir mi?

Kuş pislikleri aşındırıcı ve asidik yapıları nedeniyle aracınızın boyasına ciddi şekilde zarar verebilir.İltihaplanmaya bırakılırsa, kuş dışkısında bulunan yüksek pH seviyesi (ortalama 3.5 ila 4.5), vernik tabakasının yanmasına ve potansiyel olarak boyanızı yemesine neden olur. Yüksek sıcaklıklar ve aşırı UV maruziyeti süreci hızlandırır; sıcak bir günde korozyon hızla başlar.


Daha da kötüsü, ince kıvamı, özellikle otomobil hızla hareket ederken kuş pisliklerinin geniş bir alana sıçramasına neden olur.


Değerli aracınıza kalıcı bir zarar verme riskini almak istemiyorsanız, ortalığı hızlıca temizlemeniz gerekir. Bu yazıda, arabanızdaki kuş pisliklerini güvenle temizlemenin basit yollarını ele alıyoruz. 



Kuş Pislikleri Arabanızın Boyasına Nasıl Zarar Verir?


Kuş pislikleri (bu dışkı güvercinlerden geldiğinde Birleşik Krallık'ta Guano olarak da bilinir) oldukça zehirli olabilir. Aslında, kuş dışkısının pH seviyesi asit yağmurununkiyle rekabet eder. Araca temas eder etmez, vernik tabakasına yavaşça nüfuz ederek boya yüzeyinde göze çarpan yarı kalıcı bir leke oluşturabileceğinden, onu hızlı ve güvenli bir şekilde çıkarmak önemlidir.


Bunun nedeni, araba boyama işlemi söz konusu olduğunda, çıplak metalin kusurları, yağları, gresleri ve diğer kirleticileri gideren bir kimyasal asit banyosu ile işlenmesidir. Daha sonra bir taban kaplaması sağlamak için metale bir astar uygulanır. Daha sonra boya, genellikle iki veya üç kat olmak üzere astarın üzerine püskürtülür. Son olarak, şeffaf bir kaplama sert bir koruma katmanı sağlar.


Sorun şu ki, vernikler o kadar sert ve incedir ki bu, araç boya işlerinin kuş pislikleri de dahil olmak üzere önemli hasara neden olabilecek kirleticilere hızla maruz kalması anlamına gelir.


Çoğu atık ürün gibi, kuş atıkları da yiyecekleri parçalayan asitler tarafından oluşturulur. Ancak kuşların normal bir sindirim sistemi yoktur. Bunun yerine günlük olarak yedikleri böcekleri, böcekleri, tohumları ve diğer maddeleri parçalamak için idrar veya ürik asit kristalleri kullanan bir kloak kullanırlar. Kuşların yediklerinin çoğu asidik seviyelere sahip olduğundan, oldukça uçucu bir dışkı oluşturabilir.


Bir araçta boya yakabilen ve kaplamayı temizleyebilen kuş pisliklerinin pH seviyesi 3.5 ile 4.5 arasında değişmektedir. İşte bu noktada boya ve şeffaf kaplamalar yanmaya başlar, bu nedenle boya veya başka bir yüzeyde çok uzun süre bırakıldığında leke bırakır.


Dahası kuş pisliği de inanılmaz derecede yapışkandır. Bu, özellikle gözenekli yüzeylerde şeffaf kaplamaya yapışmalarını sağlayan şeydir.İndikleri yüzeyin üst tabakasını yakabilirler. Kuş pisliklerini araçta görür görmez doğru bir şekilde çıkarmanın bu kadar önemli olmasının bir başka nedeni de budur.


Arabanızdaki Kış Pisliklerini Nasıl Güvenle Temizleyebilirsiniz?


Aracınızın mevcut boya yüzeyi veya verniği düşünüldüğünde;  çok az riskle kuş pisliklerini aracınızdan güvenli bir şekilde çıkarmanın birkaç yolu vardır.




WD40


Güçlü, çok amaçlı bir ürün olan bu popüler sprey yağlayıcı, boyanızdaki tortulu pislikleri temizlemede iyi sonuç verir. Etkilenen bölgeye küçük bir numune püskürtün ve yumuşak bir süngerle ovalamaya başlayın.

WD40, ısı veya güneş ışığı ile iyi tepki vermez, bu nedenle işi serin bir günde gizlice halledin. Ayrıca, amaca yönelik bir otomotiv ürünü olmadığı için işiniz bittiğinde tercihen pH dengeli bir araba şampuanı ile iyice yıkamalısınız.


Karbonat ve Sıcak Su


Asi kuş pislikleri ile başa çıkmak için iyi bilinen bu eski yöntem, çözünür bir bikarbonat soda ve sıcak su karışımı kullanmaktır.


Bir litre sıcak suyu (doğrudan musluktan gelen kullanılabilir, su ısıtıcısını kaynatmaya gerek yoktur) bir sprey şişesine dökün ve karışıma dört yemek kaşığı karbonat ekleyin. İyice çalkalayın ve çözeltiyi etkilenen bölgeye püskürtün, ardından 10 dakika kadar ıslanmasına izin verin.


Formülün dışkıları çözecek zamanı olduğunda, üzerine tatlı su püskürtün. Aşındırıcı yapısı arabanızı çizebileceğinden önce silmeye çalışmayın.


Kil Dekontaminasyon Ürünleri


Otomotiv detay uzmanları, kuş pislikleri de dahil olmak üzere her türlü göze hoş gelmeyen lekeyi çıkarmak için uzun süredir kil dekontaminasyon ürünleri kullanıyor.


Adının aksine, bu güçlü ürünler herhangi bir gerçek kil içermez, bunun yerine sentetik reçineler ve polimer kauçuk gibi emici malzemelerin bir karışımını içerir. Elastik yapısı, ürünün dar yarıklara sıkışmasını sağlayarak ulaşılması zor yerler için pratik hale getirir.


Seçtiğiniz tarzda yumuşak veya yumuşak bir varyant seçin: bar, eldiven veya havlu. Arabanızı yıkayın ve kurulayın, ardından etkilenen bölgeye birkaç kil çubuğu yağlayıcı püskürtün. Ardından, seçtiğiniz ortamı yavaşça leke üzerinde ileri geri kaydırın. Sonuçtan memnun kaldığınızda paneli tatlı suyla durulayın ve kurumaya bırakın.


Püskürtmeli Damlama Sökücü


Özel olarak tasarlanmış püskürtmeyle damlatma sökücüler, bir kuş kafesini temizlemenin sorunsuz bir yolu olarak evcil hayvan endüstrisinde popülerdir. Bu sağlam ancak aşındırıcı olmayan ürünler, aynı zamanda, vernik kaplamaya zarar vermeden bir otomotiv yüzeyindeki pislikleri temizlemede de iyi çalışır.


Maddeyi damlalığın üzerine püskürtün ve kurumuş dışkı maddesini yumuşatmak için 10 dakika bekletin. Yüzeyi hortumunuzla yıkayın ve arabanın doğal olarak kurumasını bekleyin.


Araba Mendilleri


Bir başka etkili özel yapım ürün, araba mendilidir. Bu yumuşak bambu elyaf havlular, alttaki boyanın bileşimini değiştirmeden sertleşmiş pislikleri parçalamak için özel olarak tasarlanmıştır.


Diğer seçeneklerden biraz daha pahalı olmasına rağmen, mendillerin kullanımı kolay ve asidik içeriği nötralize etmede etkilidir. İşiniz bittiğinde, mendili çöp kutusuna atabilirsiniz (endişelenmeyin, biyolojik olarak parçalanabilirler).


Boya Eşleştirme


Kuş pisliklerinin arabanıza çok uzun süre yapışmasına izin verdiyseniz, aşındırıcı bileşikleri sertleşip yüzeyde kaynaşarak boyanın çatlamasına veya kötü topikal bir lekeye neden olabilir. Bu hoş olmayan yara izleri basit bir temizlikle çözülemez, bu yüzden bir profesyoneli dahil etmek en iyisidir.


Saygın bir oto kaporta tamircisi, boya eşleştirme adı verilen bir işlemle boyanızın kesin renk kodunu belirlemek için yüksek teknolojili bir kamera kullanabilir. Teknisyen daha sonra kusursuz bir sonuç elde etmek için panelin geri kalanıyla uygun bir ikame maddesi karıştırır.