İmmobilizer Nedir, Ne İşe Yarar? İmmobilizer Sistemi Nasıl Çalışır?

25/3/2022

Gelişen teknoloji ile birlikte, modernleşen otomotiv dünyasında güvenlik sistemleri kazaları önlemeye başladığı kadar, hırsızlık olaylarını da minimum seviyeye ulaştırmaya çalışmaktadır. Immobilizer sistemi motor kilidi olarak da bildiğimiz, bu güvenlik sistemlerinden biridir.


Teknik olarak aracın ateşleme ve yakıt sistemini devre dışı bırakarak sürücülerin güvenini tamamlayan immobilizer, kullanılmaya başlandığı andan itibaren dünya genelinde yaşanan oto hırsızlığını büyük oranında azalttığı gözlemleniyor. Buna bağlı olarak Kanada, İngiltere ve  Avusturalya gibi ülkelerde, immobilizer güvenlik sistemi zorunlu hale gelmiştir.


Immobilizer Nedir?

Türkçe “hareketsiz hale getirmek” anlamı taşıyan immobilizer, 1999 model üzeri tüm araçlarda kullanılan, 1944 yılında Frank Marugg tarafından bulunan sistem, hırsızların korkulu rüyası olmuştur. Temelinde doğru anahtar motor ile buluşmazsa çalışmaz mantığı bulunur. Anahtar içerisinde bulunan chipde kod vardır ve bu kod yalnızca o arabayı çalıştırabilir. Bu sebeple immobilizer bulunan araçlarda düz kontak çalışma ihtimali olmaz. 


Düz kontak yapıldığı noktada araç marş basar fakat motor ateşleme yapmayacağı için araç çalışmaz. İmmobilizer bu şekilde aracınızın çalınmasına karşı etkili bir güvenlik sistemidir. Fakat immobilizer arıza meydana geldiği zaman kendi anahtarı ile de maalesef aracınızı çalıştırmanız mümkün olmaz. Bu durumda en yakın servis noktasından destek almanız gerekecektir.


Immobilizer Arızası Belirtileri Nelerdir?

Her teknolojik eşyada olduğu gibi immobilizer da zaman zaman arızalanıp, sorun çıkarabilir. Immobilizer anahtar sorunları yaşanırken size bazı belirtiler yansıtacaktır.


Kilitleme ve Kilit Açma Sorunları;

Aracınızın immobilizer anahtarı, aracınızı kilitleyip, kilidini açmıyor ise anahtar arızası ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Aracınız günümüz teknolojisindeki lüks araçlardan biri ise, maalesef bu noktada kapı açma kolunda anahtar için bir delik olmayacaktır. Bu sebeple kapıları kilitlemenin tek yolu; araç içinde kapı kilitleme tuşuna basarak kapıları kapatmak olacaktır. fakat bu sefer aracı açamayacağınız için, açılış aşamasında çilingirden destek almanız gerekecektir.


Motor Çalışmaması;

Immobilizer anahtar arızalarında en sık karşılaşılan belirti de motor çalışmaması problemidir. Eğer kapıları aç-kapa işleminde bir sorun yok fakat yine de motor çalışmıyorsa, bunun sebebi farklı bir neden de olabilir. Ama hem kapıların kilit sisteminde sorun yaşıyorsanız hem de motor çalışmıyorsa immobilizer anahtarınızın çipinde arızalanma yaşanıyor olabilir. Bu noktada sürücü gösterge lambaları yanar ama araç çalışmaz.


Anahtar Kontağı Döndürmüyorsa;

Anahtarın kontağı çevirmemesine neden olan en belirgin sebepler, anahtarın sıvıyla temas etmiş olması, düşmesi, ezilmesi, manyetik alana maruz kalması gibi çipin zarar görmesidir. Transponder çipi ile ilgili yaşanan sorunlar, güvenlik kodunun immobilizere gönderilmesine engel olarak kontağın çevrilmesini engeller.


Araç Alarmı Sorunları;

Aracınızdaki en temel güvenlik immobilizer tarafından sağlandığı için, sistem arızalı olduğunda alarm sistemi de çalışmaz.


İmmobilizer Arızası Nasıl Giderilir?

Öncelikle arıza sebebi anahtarınızda ya da aracın sistemden kaynaklı olabilmektedir.

İlk aşamada immobilizer anahtarınızın pili zayıflamış olabilir. Pil değişimi sayesinde anahtarınızın çipine dokunmadan çok daha kolay bir yöntemle anahtarınızı tekrar güçlendirebilirsiniz.


Pil değiştirdiğiniz halde aracınız çalışmıyorsa transponder çipinden arıza mevcut olabilir. Bu noktada bayiye başvurup yeni bir anahtar talep etmeniz gerekir.

Eğer immobilizer anahtarınızda bir problem yoksa, araç içindeki sistem kablolarında aşınma, ezilme, yıpranma mevcut olabilir. Ayrıca motor kontrol ünitesi ve sensörlede de arıza söz konusu olabilir. Sorunların giderilmesi adına bir profesyonel ekipten destek alabilirsiniz.