Geri Görüş Kamerası Nedir, Ne İşe Yarar?

12/11/2021

Geri görüş kameraları, gelişen ve büyüyen teknolojide motorlu taşıtlara da uyarlanan, en çok kullanılan ve konfor sağlayan aksesuarlardan biridir. Geri görüş kamerası sayesinde; aracınızı geri vitese taktığınız zaman eskisi gibi arkaya dönerek bakmak yerine park manevralarınızın mesafelerini ekrandan takip edebilirsiniz. Aracın içindeki sistem ile entegre olan geri görüş kamera düzeneği ekrana aracın arkasını yansıtacaktır.


Geri Görüş Kamerası Nelerden Oluşur?

Geri görüş kamerası, aracın arka kısmında bulunan kamera, aracın konsolunda kamera görüntüsünü yansıtan ekran ve sinyal aktarıcısı olmak üzere 3 farklı parçadan oluşur.


Geri Görüş Kamerasının Montajı Nasıl Yapılır?

Geri görüş kamerası monte edilirken öncelikle araca uygun olan geri görüş kamerası seçilir. Sonrasında araca uygun ekran seçimi yapılır. Eğer araca uygun ekran desteği yok ise dikiz aynası değiştirilerek, ekran özellikli ayna takılır. Bu ayna çeşidi kamera olarak kullanılmadığı zaman ayna görevi görecek şekilde tasarlanmıştır.

Ekran seçiminin ardından, aracın elektrik tesisatının geçtiği bölgelerden, aracın geri görüş kamerasının takılacağı alan seçilir. Bu seçim genellikle plaka aydınlatma alanı, bagaj açma düğmesi, tampon altı gibi alanlardan yapılır. Bunun sebebi aracın elektrik tesisatının geçtiği noktalar olmasıdır. Eğer aracın elektrik tesisatına hakim değilseniz mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

Geri Görüş Kamerası Nasıl Çalışır?

En kaba tabirle, aracınızı geri vitese taktığınız zaman, aracın bagaj kısmına monte edilmiş olan kameranın açılmasıdır. Bu kameranın ekranınıza yansıttığı görüntü sayesinde aracın arkasında ne olduğunu çok rahat görürsünüz. Bu bildiğimiz standart kameralardan değildir. Ekrana ayna gibi yansıyan bu görüntü yönelimleri doğrudur. Ayrıca araç kasasında kötü ve kaba bir görüntü oluşturmaması için plaka kenarında, bagaj kapağında, tamponda ya da bagaj kapısında rastlamak mümkün. 


Geri Görüş Kamerası Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Geri görüş kameraları markalarına göre birden fazla çeşide sahip olsa da, temelde kablolu ve kablosuz olmak üzere iki ayrı modelden oluşur. Kablosuz geri görüş kameraları maliyet olarak daha pahalı olsa da kurulum açısından çok daha kolaydır. Kablolu geri görüş kameralarında ise maliyeti daha az olsa da kurulum esnasında işçilik gerekir. Kablolu kamera kurulumunu siz de yapabilirsiniz ama kurulum esnasında sigorta paneline bağlamak uğraştırıcı bir işlem olabilir. 


Görüntü Sensörü

Birçok geri görüş kamerasında tercih edilen CCD ya da CMOS sensörleri, kameranın aldığı görüntüyü araç içindeki monitöre yansıtmak için kullanılır. Aralarındaki fark çalışma prensibi olarak CCD analog, CMOS dijitaldir. CMOS sensörler karanlıkta daha iyi performans gösterirler ve daha az enerji tüketirler. CCD sensörler ise farklı ışık koşullarına daha hızlı adapte olur. Kullanım şeklinize göre, ihtiyacınıza en uygun olan sensörü tercih edebilirsiniz.


Görüş Açısı

Geri görüş kameralarının bazılarında görüş açısı 190 dereceye kadar çıkabilir. Bu da yatay düzeyde görebileceğiniz alanın oranını artırır. Buna bağlı olarak da hem kolay park edebilirsiniz, hem de kör noktalara hakim olabilirsiniz.


Park Çizgileri

Sensörler sayesinde araç etrafındaki yabancı cisimleri algılayarak, size park çizgileri oluşturan bu özellik ile park ederken daha rahat anlar yaşarsınız. 



Karanlık performansı

Geri görüş kameralarında lensin ışığa ne kadar duyarlı olduğunu “lux” adı verilen ifadeden anlayabilirsiniz. Lux değeri ne kadar düşük olursa, karanlıkta da o kadar iyi görürsünüz.


Montaj

Geri görüş kamerası tercih ederken birden fazla montaj alanı seçeneğiniz olacak. Bu seçenekler arasında tampon altı ve plaka aydınlatması en yaygın tercih edilen seçenekler arasındadır.


Geri Görüş Kamerası ve Sensör Uyumu

Yardımcı asistanlar olan sensör ve geri görüş kamerası birbiri ile uyum içinde çalışan iki parçadır. Akustik darbeleri, sinyallerin dönüş aralığı ile hesaplayan bir kontrol ünitesi sayesinde yayılır. Geri görüş kamerası araca monte edilirken, sensörlerde monte edilir. Çoğu zaman bu iki yardımcı asistanın birlikte bir kit halinde satıldığına denk gelirsiniz. Daha güvenli manevralar için uzmanlar akıllı sensör kullanımını önerirler. Unutmayın ki her ne kadar geri görüş kameraları yardımcı olsalar da, yalnızca kamera kontrolü ile araç kullanmak tehlikelidir. Eş zamanlı olarak aynalardan da kontrol sağlanmalıdır.

Geri Görüş Kamerası Alırken Nelere dikkat Etmeliyiz?

Geri görüş kameraları temelde 3 ana parçadan oluşur. Bunlar; aracın uygun noktasına yerleştirilen kamera, aracın içerisindeki ekran ve sensör. Geri görüş kamerası satın alırken dikkat etmeniz gereken nokta kameranın olabildiğince küçük ve her türlü hava koşullarına uygun olması. Aracınızda bir multimedya sistemine sahipseniz ek olarak bir ekran almanıza gerek kalmaz. Çünkü çoğu ekran kamera bağlantısına entegrelidir.