Elektrikli Araba Motoru Nasıl Çalışır?

21/6/2022

Dizel veya benzinli bir aracın iç işleyişine aşina olsanız bile bu, elektrikli bir arabanın motorunun içinde ne olduğunu tam olarak bildiğiniz anlamına gelmez. Elektrikli araba motorlarının çalışma prensibi, elektrikli araba motorlarının çeşitleri ve çok daha fazlası için okumaya devam edin.

 

Elektrikli Araba Motoru Nasıl Çalışır?

Elektrikli bir araçta, sürücü gaz pedalına bastığında, araçtaki pil statora elektrik sağlayarak rotorun dönmesine neden olur ve ardından otomobilin viteslerini döndürmek için mekanik enerji sağlar. Dişliler döndüğünde tekerlekler de döner. Bütün bunlar göz açıp kapayıncaya kadar ve fosil yakıt yanması olmadan gerçekleşir.

 

Elektrikli Arabalarda Ne Tür Motor Kullanılır?

Elektrikli otomobil motorlarının türleri nelerdir ve nasıl çalışırlar?

Alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC), iki farklı elektrik akışı türüdür. Adlarından da anlaşılacağı gibi, doğru akım, elektrik yükünün yalnızca bir yönde akması ve alternatif akımın periyodik olarak yönünü tersine çevirmesidir.

Doğru akımla çalışan motorlar elektrikli bir araçta bulunabilir, ancak elektrikli bir aracın çekişi için alternatif akım motoru kullanılır.

 

Elektrik Motorlarının Türleri: Asenkron ve Senkron

Elektrikli bir araç için çekiş oluşturmak için kullanılan iki tip AC elektrik motoru vardır: asenkron (endüksiyon olarak da bilinir) ve senkron.

·         Asenkron veya endüksiyonlu bir motorda, rotor bir dönüşe çekilir ve sürekli olarak stator tarafından oluşturulan dönen manyetik alanı "yakalamaya" çalışır. Bu tip elektrikli otomobil motoru, yüksek güç çıkışı ile bilinir ve araçlarda yaygın olarak kullanılan bir motordur.

·         Senkron motorda ise rotor manyetik alanla aynı hızda döner. Bu, düşük hızda yüksek tork sağlayarak onu şehir içi sürüş için ideal hale getirir. Diğer bir avantajı ise boyutudur: senkron bir elektrikli otomobil motoru kompakt ve düşük ağırlıkta olabilir.


Elektrikli Araba Türleri 

Birkaç farklı elektrikli araç elektrikli araba türü vardır. Bazıları tamamen elektrikle çalışır, bunlara saf elektrikli araçlar denir. Bazıları benzinli veya dizel de çalıştırılabilir, bunlara hibrit elektrikli araçlar ya da orijinal adıyla hybrid elektrikli araba denir.

Plug-in Elektrikli Araba:  Bu, arabanın tamamen elektrikle çalıştığı ve şarj etmek için prize takıldığında tüm gücünü aldığı anlamına gelir. Bu tipin çalışması için benzin veya dizele ihtiyacı yoktur, bu nedenle geleneksel arabalar gibi herhangi bir emisyon üretmez.

Plug-in Hybrid: Bu arabalar esas olarak elektrikle çalışır, ancak aynı zamanda geleneksel bir yakıt motoruna sahiptir, böylece şarjları biterse benzin veya dizel de kullanabilirsiniz. Yakıtla çalışırken bu arabalar emisyon üretir, ancak elektrikle çalıştıklarında üretemezler. Plug-in hybrid'ler, pillerini yeniden şarj etmek için bir elektrik kaynağına takılabilir.

Hibrit-Elektrikli Araba: Bunlar esas olarak benzin veya dizel gibi yakıtla çalışır, ancak aynı zamanda rejeneratif frenleme yoluyla yeniden şarj edilen bir elektrik piline de sahiptir. Bunlar, bir düğmeye dokunarak yakıt motorunuzu kullanma ve elektrikli motor modunu kullanma arasında geçiş yapmanızı sağlar. Bu arabalar bir elektrik kaynağına bağlanamaz; enerji için benzin veya dizele güvenir.

 

Hibrit Elektrikli Araçlarda Hangi Tip Motor Kullanılır?

Hibrit bir elektrikli araç, hem içten yanmalı bir motor hem de pille çalışan bir AC motor kullanır. Geleneksel olarak, hibrit araçlardaki piller, yalnızca rejeneratif frenleme veya yavaşlama yoluyla şarj edilebiliyordu, yani işin çoğu içten yanmalı motor tarafından yapılıyordu.

 

Elektrikli Arabalarda Pil Takımı Nasıl Çalışır?

Elektrikli araçlardaki piller, tipik ICE (içten yanmalı motor) aracınızın piliyle aynı değildir. Elektrikli araç pilleri, arabanızdaki her şeye, en önemlisi elektrik motoruna güç sağlar.

Elektrikli bir araçtaki pilin şarjı bittiğinde, tıpkı telefon veya dizüstü bilgisayarınız gibi şebeke elektriğiyle şarj etmeniz yeterlidir. Şarj işlemi evde bir duvar prizinden (birçok evde şarj kurulumu vardır) veya halka açık bir park alanındaki belirlenmiş bir şarj istasyonunda yapılabilir.

Neredeyse tüm elektrikli araçlar lityum iyon piller kullanır. Bunlar az bakım gerektirir, hafiftir ve diğer pillerden daha verimlidir. Lityum-iyon pillerin üretimi, nikel-metal hidrit veya kurşun-asit pillerden daha pahalıdır.

Çoğu lityum iyon pil, iklime ve bakım programına bağlı olarak 8 ila 12 yıl arasında dayanır.

 

 

Elektrikli Arabalar Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli bir arabayı şarj etmek için, onu elektrik şebekesine bağlı bir şarj cihazına takmanız yeterlidir. Şarj, otomobilin elektrikli araç servis ekipmanı (EVSE) aracılığıyla gerçekleşir. Her biri kendi şarj hızına ve ekipmanına sahip üç EVSE seviyesi mevcuttur.

 

Elektrikli Bir Arabayı Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?

Elektrikli araba motorlarında  şarj hızı vardır:

·         Yavaş - Tipik olarak 3kW'a kadar derecelendirilmiştir. Genellikle gece veya işyerinde şarj etmek için kullanılır. Şarj süresi: 8-10 saat.

·         Hızlı - Tipik olarak 7Kw veya 22kW olarak derecelendirilir. Genelde otoparklara, süpermarketlere, eğlence merkezlerine ve sokak dışı park yeri olan evlere kurulur. Şarj süresi: 3-4 saat.

·         Hızlı - Tipik olarak 43 kW olarak derecelendirilir. Yalnızca hızlı şarj özelliğine sahip EV'lerle uyumludur. Şarj süresi: 30-60 dakika.