CVT Şanzıman Nedir?

18/1/2023

Bir CVT veya sürekli değişken şanzıman, sürüş sırasında sonsuz bir etkili vites oranları aralığında sorunsuz bir şekilde değişirken, diğer mekanik şanzıman türleri sabit sayıda vites oranı sunar ve her biri arasında sert vites geçişleri vardır. CVT şanzıman sistemleri, tek hızlı, vitessiz ve kademesiz şanzımanlar olarak da bilinir.


Bir CVT'nin kaymayan yapısı, çıkış hızından bağımsız olarak sabit açısal hızı koruyan benzersiz bir esneklik sunar. Ek olarak, sürekli değişken şanzıman, hızlanmayı kolaylaştırır ve gelişmiş yakıt ekonomisi sunar.


Bir CVT Şanzıman Nasıl Çalışır?


Geleneksel bir şanzıman, bir dizi önceden ayarlanmış vites arasında geçiş yapmak için çok çeşitli karmaşık parçalar kullanırken, çoğu CVT sistemi bir kasnak sistemi aracılığıyla çalışır. Kısaca bu sistem, her makarada bir zincir kayışla birbirine bağlanan konilerden oluşur. Koniler, dişli oranlarını değiştirmek için kayış çapını artırmak veya azaltmak için hareket edebilir, daha fazla güç için gereken orana hızlı geçiş sağlar ve yakıt ekonomisini artırır.


CVT'deki bir kasnak motora bağlıdır ve diğeri gücü tekerleklere yönlendirir. Bu makaraların genişliği ihtiyaç duyulan güce göre değişir; biri büyüdükçe diğeri küçülür.

Bir CVT'de vites olmamasına rağmen, bazıları daha geleneksel bir vites değişimini simüle eder. Bu şanzımanlarda, kayış-kasnak sistemi, direksiyon simidindeki geleneksel bir vites kolu veya kürek değiştiriciler kullanılarak önceden ayarlanmış noktalara hareket edecek şekilde tasarlanmıştır.



CVT Şanzımanın Avatantajları Nelerdir?

Bir CVT, ortalama bir sürücüye çok çeşitli avantajlar sunar.


  • Modern hibritler, yakıt verimliliği için CVT'leri kullanır ve CVT'li birçok gaz modeli, ortalama bir orta boy sedanda yaklaşık 38 mpg derece sunar.

  • Bir CVT ile yokuş yukarı sürüş daha kolaydır. Tipik bir şanzıman, tahrik için doğru vites oranını bulmak için daha çok çalışmak zorundayken, bir CVT ihtiyaç duyulan tam oranı neredeyse anında bularak motorun sert vites geçişleri olmadan sorunsuz bir şekilde güç sağlamasına olanak tanır.

  • Sert vites geçişleri olmadığı için, CVT'ler ayrıca her hızda sorunsuz sürüşün ve hızlanmanın keyfini çıkarmanıza olanak tanır. Bu aynı zamanda otoyolda geçmek için ek güç elde etmeye çalışırken ani vites küçültmeyi de ortadan kaldırır.


CVT Şanzımanın Dezavantajları


  • CVT sistemleri genellikle geleneksel muadillerinden daha maliyetlidir.

  • Onarım ve değiştirme maliyetleri, muhtemelen CVT sistemlerinin genellikle geleneksel sistemler kadar uzun sürmemesi nedeniyle birkaç bin dolara kadar daha pahalı olabilir. Yaklaşık 100.000 milde arızalanabilirken, geleneksel bir şanzıman bunun iki katına kadar dayanabilir.

  • Bir CVT, ortalama bir sürücü için harika olsa da, yüksek performanslı durumlar için tasarlanmamıştır. Sürekli değişken şanzımanlar, artan beygir gücünü kaldıramaz, bu nedenle spor coupe'lerde ve performans arabalarında kullanılmazlar.

  • Araba Mühendisinin açıkladığı gibi, sürücü gürültü algısı da kademeli otomatik şanzımandan veya mekanik şanzımandan çok daha farklıdır ve bu da nispeten düşük kabul görmesine neden olmuştur.


CVT Şanzımanlı Bir Aracın Test Sürüşünde Aşağıdakilere Dikkat Edin:


Yavaş vites değiştirme: Bir CVT'yi birinci vitesten ikinci vitese geçirmeniz gerekmese de, park etme, sürme ve geri vites arasında geçiş yapmanız gerekir. Şanzımanın vites değiştirmesi bir saniyeden fazla sürerse, bu, yakında bozulabilecek hatalı bir CVT'ye işaret edebilir.

Garip sesler: CVT'ler doğal olarak geleneksel muadillerinden daha gürültülüdür, ancak uğultu ve sızlanmanın normal olduğu kadar yüksek olmamalıdırlar. Hızlanırken aşırı gürültü duyarsanız, bu bir tehlike işaretidir.