Çelik Jant ve Alüminyum Alaşımlı Jantlar Arasındaki Farklar Nelerdir?

12/12/2022

Aracınız için doğru jantı seçmek, hem yakıt tüketimi hem de tekerleklerinizin ömrü açısından sizi finansal olarak etkileyebilecek son derece önemli bir karardır. Söz konusu jantlar olduğunda, aralarından seçim yapabileceğiniz iki tür vardır: alüminyum alaşımlı jantlar ve çelik jantlar.


Her malzeme türünün avantajları ve dezavantajları vardır. Fiyattan performansa kadar bu makale; jant satın alımınızda bilinçli bir satın alma kararı vermenize yardımcı olmak için her bir jant tipinin artılarını ve eksilerini karşılaştıracak.


Alüminyum Alaşımlı Jantlar Nedir? 


Stil ve performansa sahip jantlar arıyorsanız, alüminyum alaşımlı jant satın almak doğru yoldur. Alüminyum alaşımlı jantlar, çelik jantlardan daha çekicidir ve genellikle çelik jantlardan daha iyi performans gösterir. En yaygın olarak alüminyum veya magnezyum olmak üzere birden fazla metalden yapılmıştır ve çelikten daha hafiftir, bu da yakıt tüketimini azaltır ve geliştirilmiş hızlanma, frenleme, manevra kabiliyeti (direksiyon) ve yol tutuşu yoluyla performansı artırır. Ayrıca korozyona ve toza karşı dayanıklıdırlar, bu da tekerlekler eskimeye başladığında onarım ihtiyacını ortadan kaldırır.


Alüminyum Alaşımlı Jantların  Artıları ve Eksileri



  • Çok farklı tasarımlara döküldükleri için aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli alaşım jantlar vardır. Alaşım jantlar, çelik muadillerine göre daha fazla kişiselleştirme seçeneğine ve cilalar için daha gelişmiş stile sahiptir.


  • Alüminyum alaşımlı jantlar, çelik jantlardan çok daha hafiftir ve bu da çoğu koşulda daha yüksek performansta çalışmasına olanak tanır. Yakıt ekonomisi, özellikle şehirde alaşım jantların büyük bir avantajıdır. Alaşım jantların daha hafif çerçevesi ile aracınızın süspansiyonuna daha az yük bindirecektir. Bu aynı zamanda daha hızlı hızlanmaya izin verecektir.


  • Alaşım jantların ana dezavantajı dayanıklılıklarıdır. Yoldan etkilendiğinde, alaşım jantlar daha sert çelik jantlardan daha kolay bükülme ve hatta çatlama eğilimindedir. Alaşım jantların estetik görünümü de, kozmetik hasara daha kolay meyilli oldukları için tehdit altındadır.


Çelik Jantlar Nedir? 


Daha ucuz ve daha dayanıklı bir alternatif arayan sürücüler için, çelik jantlar harika bir seçenektir. Çelik jantlar, alaşım jantlardan önemli ölçüde daha güçlüdür ve bu da onları Kış aylarında ve daha güçlü araçlar için ideal seçim haline getirir.


Çelik Jantların Artıları ve Eksileri



  • Alaşımlı jantların aksine, çelik jantlar söz konusu olduğunda dayanıklılık büyük bir avantajdır. Bir çelik tekerleği kırmak neredeyse imkansızdır ve bir çelik tekerleği bükmek muazzam bir güç gerektirir. Jantınızın üzerindeki boya tabakasını gerektiği kadar koruduğunuz sürece çelik jantlarınız paslanmayacaktır.


  • Doğal olarak pürüzlü ve sert göründükleri için, çelik jantlarda kozmetik hasar tipik olarak bir sorun değildir. Bu ayrıca, görünüme zarar verme korkusu olmadığından, bükülmüş bir çelik jantı onarmayı da kolaylaştırır. Çekiç gibi aletlerle bükülmüş çelik tekerleğinizi kolayca eski haline getirebilirsiniz.


  • Çelik jantların bir diğer avantajı da fiyatıdır. Çelik jantınızı değiştirme ihtiyacı ortaya çıkarsa, alaşım değiştirmeye kıyasla maliyet ucuz olacaktır. Alaşımlı jantların sunduğu seçeneklere kıyasla daha az seçenek sunulur, ancak çelik jantlar genel olarak estetik açıdan hoş bir görünüme sahip değildir. Bununla birlikte, istenirse aracınızın görünümünü iyileştirmek için çeşitli stillerde jant kapakları mevcuttur.


  • Çelik jantlardan oluşturulan ekstra “yaylanmamış ağırlık” aracınızın ağırlık merkezini düşürebilir. Bu ekstra ağırlık, aracınızın çevikliğini ve hızlanma yeteneğini azaltabilir. Bu aynı zamanda aracınızın süspansiyonunu ve diğer parçalarını da zorlayabilir.


  • Çelik jantların ekstra ağırlığı kış aylarında bir avantajdır. Ekstra sürtünme, aracınızın buz ve kar üzerinde kaymasını önlemeye yardımcı olacaktır. Bu nedenle ve alaşım jantlarını mümkün olan en iyi durumda korumak amacıyla, birçok araç sahibi, dışarıdaki hava kötüleştiğinde çelik jantlara geçiş yapacaktır. Bununla birlikte, artan ağırlık, alaşım jantlara kıyasla daha yüksek gaz kilometre ve daha düşük performans anlamına gelir.