Çekiş Kontrol Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

12/12/2022

Geceleri yağmur veya kar fırtınası sırasında araba kullanmak, özellikle arabanızın çekişini kaybetmesi, suda kızaklama veya daha da kötüsü, potansiyel olarak çarpma konusunda endişelenmeniz gerektiğinde korkutucu bir duygu olabilir.


Dik bir virajda veya buzlu yollarda araç kullanıyorsanız çekiş de devreye girer. Bu koşullar lastiklerinizin çekişini önemli ölçüde etkileyebilir. Hemen hemen her otomobilde, çekiş kaybettiğinizde sizi uyarmak için yanan bir kilitlenme önleyici fren sistemi (ABS) ışığı olsa da, mühendisler çekiş kaybını önlemeye yardımcı olacak bir yol bulmuşlardır. Bu gelişme, çekiş kontrolü şeklinde gelir.


Bu makale, çekiş kontrolünü, nasıl çalıştığını ve nasıl kullanılacağını anlamanıza yardımcı olacak, böylece tüm hedeflerinize güvenli bir şekilde nasıl gideceğinizi öğrenebilirsiniz.


Çekiş Kontrol Sistemi Nedir?


Çekiş kontrolü, kaygan veya tehlikeli koşullarda lastikler ve yol arasındaki çekişi korumaya yardımcı olan aktif bir güvenlik özelliğidir. Güvenlik özelliği, tekerleklerin ne kadar patinaj yapabileceğini sınırlayarak bir otomobilin çekişini korur ve sürdüğünüz yüzeye bağlı kalmanızı kolaylaştırır.


Sürücü istediği zaman açılıp kapatılabilse de, kapatılması gereken birkaç durum vardır. Mümkün olduğunda açık bırakmak çok daha güvenlidir.


Çekiş Kontrol Sistemi Nasıl Çalışır?


  • Çekiş kontrolü oldukça basit bir kavramdır, ancak çok etkilidir. Dört lastiğinizin her birinde yalpa sensörleri adı verilen aktif sensörlere sahip bir sistemdir. Sensörler her denemenizi izler. Sensörler izleme sırasında hem aracın hızını hem de lastiklerin ne yaptığını dikkatle izlemektedir.


  • Lastiklerden herhangi biri aracın gittiği hızdan daha hızlı patinaj yaparsa, o lastik çekişi kaybetmeye başlar ve bu da patinaj veya suda kızaklamaya neden olabilir. Bu, her ikisinin de olmasını önlemek için çekiş kontrolünün devreye girdiği yerdir.



  • Bir lastik çok hızlı patinaj yaparsa çekiş kontrolü devreye girecek ve otomatik olarak hızını yavaşlatacaktır. Bu, arabanızın çekişini yeniden kazanmasına yardımcı olur. Çalıştırıldığında, arabada biraz sarsıntı hissedebilirsiniz. Ancak bu, güvenlik özelliğinin işini yaptığı anlamına gelir.


  • Ancak, çekiş kontrolü tek başına çalışmaz. ABS ışığınızın devreye girdiğini fark etmiş olabilirsiniz. Kilitlenme önleyici frenleme, aracınızın kaymasını durdurmaya yardımcı olur, ancak farklı bir şekilde. Bu sistem, fren yaptığınızda tekerleklerinizin patinaj yapmaya devam etmesini ve size kilitlenmemesini sağlar. O sırada tekerlekler kilitlenirse, arabanızın kontrolünü kaybedebilirsiniz. Bunlar aslında çekiş kontrol sisteminin sizi korumak için kullandığı lastiklerdeki sensörlerdir.


Çekiş Kontrolü Ne Zaman Kullanılır?


Çekiş kontrolü, hava koşulları bir tehlike oluşturmasa bile her zaman açık olabilen bir özelliktir. Arabanızı çalıştırdığınızda varsayılan olarak açıktır. Güvenlik özelliğini de kapatabilirsiniz. Ancak, çekiş kontrolünüzün etkin kalmasının çok önemli olduğu bazı durumlar vardır. Şiddetli yağmura, karlı veya buzlu koşullara ve hatta zeminin gevşek hissedebileceği yüzeylere yakalandığınız sürüş durumlarında, çekiş kontrolü güvenliğinizi korumada büyük bir fark yaratacaktır.


Tehlikeli hava koşullarında virajlarda sürerken çekiş kontrolü faydalı olabilir. Normal, tehlikesiz bir yüzeyde keskin bir dönüş yapmak da çekiş kaybına neden olabilir. Çekiş kontrolü, yollar ıslak veya buzluyken yolda kalma ile patinaj nedeniyle arabanıza çarpma arasındaki fark olabilir.


Bu nedenle, tehlikeli yol koşullarıyla karşılaştığınızda çekiş kontrolünüzü açık bırakmak en iyisidir. Koşullar tehlikeli görünmese bile, kapatmanız gereken nadir durumlar dışında güvenli olması için açık bırakmanızı öneririz.


Çekiş Kontrolü Ne Zaman Kapatılmalı?


  • Sürüş sırasında çekiş kontrolünü zamanın %99'unda tutmak önemlidir. Ancak, güvenlik özelliğinin yarardan çok zarar verebileceği bazı durumlar vardır. Örneğin, çamura, kuma ve hatta kara saplanırsanız onu kapalı tutmak daha iyidir.Tekerleklerin patladığını fark ederseniz, çekiş kontrolünü kullanmak yarardan çok zarar verebilir.


  • Açık bırakılırsa, çekiş kontrolü arabanızın lastiklerinin dönüşünü yavaşlatır. Arabanız sıkışırsa, sağlam bir zemin bulmak için çamur, kar, buz veya kumu kazabilmeleri için tekerleklerin çılgınca dönmesi gerekir. Aracınız maddenin dibine ulaşarak çekiş bulduğunda tekrar çekişi geri kazanabilir ve yolunuza devam edebilirsiniz.


  • Kar veya buza yakalanmamak için aracınızın çekiş kontrol sistemine güvenmek yerine lastik zincirleri veya kar lastikleri kullanmayı düşünün. Zincirler yoğun karı veya buzu kesebilir ve bu koşullarda sürüş için size maksimum çekiş gücü sağlar. Kar lastikleri, normal lastiklerin sağlayamadığı bir tutuş sağlayan özel oluklara sahiptir.