Buji Nedir, Ne İşe Yarar?

10/8/2022

Bujileriniz aracınızın çalışması için çok önemlidir. Arabanızın motoruna küçük bir ateşleme kaynağı sağlayarak arabanızın pistonlarını çalıştırmasını sağlarlar. Bujiler, her seferinde arabanızı çalıştıran çalışkan işçilerdir. Ama bujileriniz tam olarak nasıl çalışıyor? Bujilerin görevi nedir? Buji nasıl değiştirilir? Araba bujilerine dair bilmeniz gereken her şey için okumaya devam edin!

Buji Nedir?

Bujiler aracınızın çalıştırılmasında ve çalışır durumda tutulmasında büyük rol oynar. Her şey söylendiğinde ve yapıldığında, arabanız onlarsız çalışamaz. Kaputun altındaki bujilerin sayısı motor boyutunuza bağlıdır, ancak çoğu araçta en az dört, bazılarında ise on altı tane bulunur.

Buji Nasıl Çalışır?

Bujinin bir ucu, diğer ucunda bir kıvılcım oluşturmak için elektrik alan bir uçtur. Bu kıvılcım silindirlerdeki havayı ve gazı tutuşturacak, yanma yaratacak ve motorunuzu ateşleyecektir. Siz sürerken, bujiler motorunuzu çalışır durumda tutmak için ateşlemeye ve tutuşmaya devam eder. Aracınızın çalışması için çok önemli olduklarından, bujilerinizin durumu doğrudan motorunuzun performansı ile ilgilidir.

Bujiler Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

Bujileriniz, neyse ki, motor bloğunuzun tam ortasındaki ateşleme odasında yer aldığından motorunuzun en dayanıklı parçalarından biridir. Uygun motor koşulları göz önüne alındığında, bujiler tipik olarak 50.000 ila 80.000 km arasında değiştirilir, ancak daha yeni otomobillerdeki bujiler daha da uzun süre dayanabilir. Yeni arabaların çoğu ayrıca bujilerde ömür boyu garanti ile gelir.

Bujilerin Değiştirilmesi

İyi haber şu ki, bujiler oldukça dayanıklıdır ve sık sık değiştirilmesi gerekmez. Arabanız için bir "ayar" alırsanız, teknisyenin fişlerinizi kontrol etmesi ve gerekirse değiştirmesi ihtimali vardır. Bununla birlikte, ne zaman değiştirilmesi gerektiğine dair bir tahmin arıyorsanız, genel tavsiye 30.000 mildir, ancak ayrıntılar için kullanıcı el kitabınıza bakın.


Çoğunlukla, bujileri değiştirmek oldukça basittir. Ancak bazı araçlarda daha fazla karışabilir. Bu gerçekten kaputun altında nerede bulunduklarına ve büyük parçalar veya bileşenler gibi engellerin olup olmadığına bağlıdır. Bazen eski fişleri çıkarmak biraz zor olabilir ve onları gevşetmek için özel aletler gerekebilir. Yine de, bir servis merkezinde değiştirilmesi kolay şeylerdir ve genellikle yapılması çok uzun sürmez.

Buji Arızası Nasıl Anlaşılır?


Aracınızın bujileri, motorunuzun en iyi şekilde çalışmasını ve performansını sürdürmesi için önemlidir. Bujiler eskidiğinde veya aşındığında, genellikle fark edilmesi çok kolay olan sorunlara neden olur. Rutin araç bakımı sırasında bunları bir servis merkezinde kolayca değiştirtebilirsiniz.


Fark edebileceğiniz birkaç ana arıza veya arızalı buji belirtisi vardır. Buji değişimi faydalarından yararlanmak için işte gözlemlemeniz gereken sorunlar:


  • Optimum altı yakıt tüketimi

Yakıt tüketiminiz aniden artarsa ??bu, arızalı bir bujinin işareti olabilir. Bujileriniz aracınızın kendini düzenlemesine yardımcı olur ve artan kilometre bunun bir belirtisi olabilir.


  • Daha Yavaş Hızlanma

Bujileriniz, aracınız hızlanırken motorunuza ek ateşleme kıvılcımları gönderir ve aracınız arızalanırsa aracınızın hızlanması olumsuz etkilenebilir. Aracınız daha yavaş tepki veriyorsa veya daha yavaş hızlanıyorsa, bu, arızalı bujilerin bir belirtisi olabilir.


  • Motor Tekleme

Motorunuz tekleme yaptığında, bunun nedeni genellikle aracınızın ateşleme sistemindeki bir sorundur - kıvılcım geç çıkmış veya kıvılcım çok büyük olabilir. Bu sorunlar, arızalı bir buji setinden kaynaklanabilir.

Buji Değişimi ve Temizliği Nasıl Yapılır?

İşte adım adım araba bujisi değiştirme rehberi…


Önce Güvenlik


  • Aracınızı düz, kuru bir zemine park edin ve motorun soğuk olduğundan emin olun. Buji değişimi sırasında motor silindirine herhangi bir şeyin düşmesini önlemek için motor bölgesini kir ve kalıntılardan temizleyin. Ek olarak, pilin bağlantısını kesmek isteyebilirsiniz (yalnızca negatif kutup). Akünün bağlantısı uzun süre kesilirse veya herhangi bir modülün veya diğer öğelerin yeniden programlanması gerekirse hasar oluşmayacağından emin olmak için araç onarım kılavuzunu veya diğer kaynakları kontrol edin. Pozitif ve negatif terminallerin el mandalı gibi yabancı bir cisimle kesişmediğinden ve tehlikeli bir kısa devreye neden olmadığından emin olun.


Buji Telini Çıkarın


  • İlk olarak, tüm parazit öğelerini kaldırın. Aracınız üst emme plenumunun çıkarılmasını gerektiriyorsa, yeni bir conta gerekecektir. Erişim sağladıktan sonra, kauçuk buji kablosunun ucunu ve içindeki metal terminalin bujiden çıkarılmasının biraz zor olduğunu göreceksiniz. Lastik körüğün zarar görmemesi veya kablo terminalinin fiş kablosu ucundan yırtılmaması için dikkatli olmalısınız. 


  • Buji teli körüğünün bujiye "sıkıştığını" fark ederseniz, çıkarmaya yardımcı olması için buji teli pensesi kullanmayı deneyin. Bujiden bağı koparmak için bagajın ileri geri bükülmesi gerekebilir. Bu sırada dikkatli olmalısınız. Bagajın içindeki bujiye bağlanan metal terminal, hasarı önlemek için bagajla aynı anda çıkarılmalıdır. 


  • Bagajda veya kabloda hasar meydana gelirse, kendinizi kötü hissetmeyin. Çoğu durumda, bir profesyonel bile onları zarar görmeden çıkaramaz. Hasar meydana gelirse, kablo(lar) değiştirilmelidir. Hasarlı bir önyükleme veya kablonun yeniden takılması, teklemeye ve diğer ateşleme bileşenlerinde olası hasara neden olur. 


  • Buji kabloları beş ila yedi yaşındaysa veya 100K+ mil kullanımdaysa, değiştirilmesi şiddetle tavsiye edilir. Yeni bir fiş tel seti, yeni takılan bujilerin ateşleme bobin(ler)inden gerekli tüm ateş gücünü almasını sağlayacaktır.


Bobini Çıkarın


  • COP tasarımlı bobinler, doğrudan buji ucuna takılır ve uzun bir kauçuk yalıtkan körüğü kullanır. Elektrik konnektörünü ateşleme bobininden ayırarak çıkarma işlemini başlatın. Bağlantının kesilebilmesi için konektörün serbest kalmasını sağlamak için kilitleme tırnağını aşağı bastırın veya yukarı çekin. 


  • Kilitleme tırnağını bastırmak için küçük bir tornavida gerekebilir. Konektör kapatıldıktan sonra, tutma cıvatasını çıkarın ve bobini "bağ" kopana kadar yaklaşık çeyrek tur kadar ileri geri döndürün. Ardından, yukarı ve dışarı doğru çekilmelidir.


  • Dikkatli kullanın! COP önyüklemesinin her zaman hasar görme riski vardır. COP bobinleri ve izolatör kılıfları, içindeki yüksek voltajlı iletken malzemeleri koruyan ve yalıtan plastik ve kauçuktan yapılmıştır. Hasar, yüksek voltajın toprağa sızmasına (kısa) neden olur, bu da tekleme ve diğer ateşleme bileşenlerinde olası hasara neden olur. 


  • Botlar hasar görmüşse değiştirilmeleri gerekir. Tıpkı buji kabloları gibi, beş ila yedi yaşındalarsa veya 100K+ mil kullanımları varsa, değiştirilmesi şiddetle tavsiye edilir. COP botlarında motor yağı veya motor donma önleyici kirlenme belirtileri olup olmadığını kontrol edin. 


  • Buji kuyusu deliğinde biriken yağ, genellikle bir valf kapağı tüp contasından ve/veya sızıntı yapan O-ring'den kaynaklanır. Sızdıran bir ısıtıcı veya baypas hortumu veya hatta emme manifoldu contası, soğutucunun tapa kuyusunda görünmesine neden olabilir. Yeni bileşenlerin zarar görmesini önlemek için bu sızıntılar, özellikle ciddi ise, önce onarılmalıdır.


Bujileri Çıkartın


  • Motorun soğuduğundan emin olun. Bujileri çıkarmak için bir buji soketi kullanın. Önerilen bu adımları izleyerek ipliğin hasar görmesini önleyin. COP uygulamalarında, buji kuyusu deliğine hava üfleyerek kalıntıları giderin. Sökme sırasında bujinin dişlerinde en küçük parçacıklar bile birikebilir ve silindir kapağı dişlerine zarar verebilir. Bu meydana gelirse, bazen tam da bunu yapmak için bir buji iplik düzeltici alet kullanılabilir, silindir kapağındaki hasarlı dişleri onarabilirsiniz. 


  •  Ardından, bujiyi saat yönünün tersine yaklaşık yarım tur gevşetin/çevirin ve bujinin taban/diş alanına küçük bir penetrant sıvı püskürtün. Birkaç dakika ıslanmasına izin verin. Bazı motorlarda üretim, ek sökme adımları sağlayabilir. Onarım kılavuzunu kontrol edin. Bujiyi saat yönünün tersine çevirirken önemli bir direnç hissettiğinize dikkat edin. 


  • Ek olarak az miktarda nüfuz etme ve ıslatma süresine ihtiyacınız olabilir. Dirençle karşılaşırsanız, bujiyi saat yönünde çevirin ve dikkatlice ileri geri hareket ettirin. Fiş işbirliği yapmıyorsa, muhtemelen durmalı ve bir profesyonelden yardım almalısınız. Aracınıza bağlı olarak, hasarlı silindir kapağı dişlerinin onarımı genellikle pahalı olabilir.


Yeni Bujileri Takın


Yeni bujileri takmadan önce, her bir buji parça numarasının parça numarası ve kutu açıklamasıyla eşleştiğinden emin olun. Her yeni bujiyi hasar açısından inceleyin. Dişlerin temiz ve düz olduğundan, elektrot ve ucun sağlam olduğundan ve plu için yalıtkan olduğundan emin olun.

Bujilerin Değiştirme Maliyeti Nedir?


  • Bujilerin her biri genellikle  ucuza mal olur. Maliyet, beklenen kullanım ömrüne ve elektrotta kullanılan malzemeye bağlıdır. 


  • Lazer teknolojisini kullanan platin veya iridyum uçlu fişler ise pahalıya mal olabilir.


  • İhtiyacınız olan buji tipine ve motorunuzun sahip olduğu silindir sayısına bağlı olarak, bujiler için farklı oranlarda ödeme yapabilirsiniz. Ve fiyatı hesaplarken, bazı özel motorların silindir başına iki buji kullandığını hatırlamakta fayda var.