Brake Hold – Frende Tutma Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

12/12/2022

Günümüzde yeni bir arabada o kadar çok teknik özellik ve düğme var ki her birinin ne işe yaradığını anlamak zor olabilir. Tabii ki, yeni bir araba satın alırsanız, her zaman kullanım kılavuzuna göz atabilir ve her şeyi anlayabilirsiniz. Veya her düğmeye basıp ne yaptığını görebilirsiniz. Ancak, bugün piyasada bulunan bazı yeni otomobillerde bulunabilen “Brake Hold – Frende Tutma Sistemi” düğmesi, anlayamayabileceğiniz bir düğme olabilir.


"Brake Hold – Frende Tutma" Özelliği Nedir?


Bindiğiniz her yeni arabada "fren tutma" özelliği bulunmayabilir, ancak son beş yıl içinde yeni bir Honda veya Acura satın aldıysanız, büyük olasılıkla olacaktır. Bu arabalarda, "fren tutma" düğmesi orta konsolda, vites kolunun (veya düğmelerin) hemen altında bulunur. Bu düğme, genellikle daire içine alınmış "P" ile etiketlenen otomobilin park freni ile karıştırılmamalıdır.


Bunun yerine, sürücü emniyet kemeri bağlı olduğu sürece, araç "park" veya "sürüş" durumundayken fren tutma düğmesi basit bir basışla açılıp kapatılabilir. Etkinleştirildiğinde, gösterge panelinde açık olduğunu gösteren bir ışık yanacak ve frende tutma özelliği, araç tamamen durduğunda aracı yerinde tutacaktır. Aracı 10 dakikaya kadar yerinde tutacak ve bu süre zarfında sürücü ayağını fren pedalından tamamen çekebilecektir. Fren tutuşunu serbest bırakmak için sürücünün gaza basması ve sürmesi yeterlidir.


Arabanın "Brake Hold – Frende Tutma" Özelliğini Kullanmanın Amacı Nedir?


Arabanızı tamamen durdurup orada kalmasını sağlamak anlamsız bir otomatik sihir numarası gibi görünse de, gerçek aslında öyle değil. Frende tutma özelliğini kullanmak istemenizin nedenlerinden biri, dur-kalk trafikte otururken ayağınızı fren pedalından çekebilmek rahatlatıcı olabilir.


Kendinizi hiç bir araba yolunda sabırla beklerken ve bunu yaparken sürekli olarak arabayı "park"a koyarken buldunuz mu? Fren tutma özelliği, vites koluyla uğraşmak yerine ayağınızı pedaldan çekmeniz gerekeceğinden, bu ihtiyacı tamamen ortadan kaldırabilir.


"Brake Hold – Frende Tutma" Özelliğinin Yararları Nelerdir?


Daha önce belirtildiği gibi bu özellik, durduktan sonra sürekli olarak fren pedalına basmaktan kaynaklanan yorgunluğu azaltmanıza yardımcı olur. 


Sistem ayrıca şanzıman hala vitesteyken ileri doğru savrulmayı veya yokuştayken geri kaymayı da önler. Otomatik otomobillerde yokuşta geri kaymanızı önlemek için yokuşta kalkış desteği bulunurken, fren tutuşu sizi kesinlikle yerinde tutacaktır.




"Frende Tutma" ile "Yokuş Kalkış Desteği" Aynı Şey Midir?


Aracın "frende tutma" özelliği, "yokuş kalkış desteği" özelliğinden farklıdır, ancak aynı konsepte sahiptirler. "Yokuş kalkış desteği" özelliği, yokuştayken geri kaymasını önlemek için otomobilin frenlerini tutar. Örneğin, bir yokuşun zirvesinde aracı tamamen durdurursanız, yokuş kalkış yardımı aracı – genellikle birkaç saniye – tutar, böylece sürücü geri kayma tehlikesi olmadan kolayca hızlanabilir.


Bu özellik, debriyaj pedalını değiştirmek gerektiğinde yardımcı olabileceğinden, manuel şanzımanlı birçok yeni otomobilde de popülerdir. Öte yandan, "frende tutma" özelliği, yokuşlarda da kullanılabilmesine rağmen, çoğunlukla normal sürüş sırasında kullanılır.


Brake Hold Düğmesi Neden Çalışmaz?


Aracınızda fren tutma işlevinin çalışmasını engelleyen birkaç koşul vardır. Aracınız park halindeyse, kapınız açıksa veya emniyet kemeriniz bağlı değilse çalışmayabilir. Bunlar, etkinleştirilmesini durduracak bazı örneklerdir.


Ayrıca aracınızı kaygan bir yolda veya yokuşta kullanırken fren tutma düğmesini kullanmayın.