Araba Sürme Teknikleri

10/8/2022

Araba kullanmak çoğu insana, özellikle de yeni başlayanlara bir keyif duygusu getirir. Her yetişkinin öğrenmek istediği bir yaşam becerisidir ve günlük hayatımızda son derece yararlıdır. Ancak sürüş sırasında dikkatsizlik ve maceraperestlik, sürücünün ve yoldaki diğer araçların ve insanların güvenliğini etkileyebilir. Araba sürüş teknikleri ve araba sürüşü öğrenmeye dair önemli detaylar için bu rehbere göz atın. 

Yeni Başlayanlar İçin  En Temel Araba Sürmeyi Öğrenme Teknikleri


Sizi güvende tutmak için, sorunsuz ve güvenli bir sürüş deneyimi sağlamak için her yeni başlayanın öğrenmesi gereken önemli araba sürüş ipucu ve tekniklerini listeledik.


1. Arabanıza aşina olun


Yola çıkmadan önce aracınızın temel düzeni hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Kimse bir günde öğrenmese de en azından teorik bilgiye sahip olmalısınız. Örneğin, temelleri bilmek; direksiyon simidi ve gösterge panelindeki düğmelerin nasıl kullanılacağı, krikonun nasıl yerleştirileceği, yakıt deposu kapasitesi gibi şeyler; her sürücünün bilmesi gerekenler arasındadır. 


  • Ayrıca arabanızın kategorisine de karar vermelisiniz; hatchback, sedan veya SUV, çünkü her sınıfın kendisiyle ilişkili bazı özellikleri vardır. Örneğin, bazı insanlar SUV'leri manevra yapmanın ve park etmenin zor olduğunu düşünüyor. Sürüş sırasında herhangi bir paniğe kapılmamak için aracın zorluklarının farkında olmalısınız.


2. Emniyet kemerini takın


Tüm araç sürücüleri, sürüş sırasında her zaman emniyet kemerlerini takmalıdır. İster başlangıç ??seviyesinde olun, ister profesyonel olun, araba kullanırken emniyet kemerini doğru takma alışkanlığını izlemelisiniz.



3. Sürüşten önce kontrol edin ve ayarlamalar yapın


Sürüşe başlamadan önce koltuğunuzu, aynaları ve direksiyon simidini doğru konuma ayarladığınızdan emin olun. Sürüş sırasında bu tür ayarlamalar yapan insanlar görebilirsiniz, ancak yeni başlayanlar için, konforlu ve güvenli bir sürüş için bu ayarlamaları önceden yapmak en iyisidir.


4. Her iki elinizi de direksiyon simidinde tutun


Yeni başlayan biri olarak, tek elle sürmeyi tercih etmemelisiniz. Her iki elinizle "10 ve 2" veya "9 ve 3" konumundayken direksiyon simidini sabit tutarak arabanızı kontrol altında tutmak en iyisidir.


Bunlar, yeni başlayanların rahat bulduğu, direksiyon simidini tutmak için kullanılan popüler tekniklerdir. Ancak, bunlar sadece teknikler değildir ve nihayetinde önemli olan, size maksimum kolaylık ve rahatlık sağlayan el pozisyonudur.


5. Orta hızı koruyun


Yeni başlayan biri olarak, her zaman orta veya yavaş bir hızı korumalısınız. Yüksek hız adrenalin patlamasına neden olurken, başlangıçta yüksek hızlarda bir arabayı idare edemeyebileceğinizi unutmayın. Aracınızın önüne aniden bir nesne veya kişi çıkarsa, kazaya neden olabilecek şekilde aracı kontrol etmekte zorlanabilirsiniz.


6. Sinyal göstergelerini kullanın


Araba göstergeleri, sürüş sırasında diğer sürücülerle iletişim kurmanıza yardımcı olur. Şerit değiştirmeden, diğer araçları geçmeden ve ana yollarda durmadan önce dönüş sinyallerini kullanmayı alışkanlık haline getirin. Diğer araç sürücülerini hızlarını ayarlamaları konusunda uyarır ve size güvenli bir şekilde dönüş yapmanız için alan sağlar.


7. Dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının


Araç kullanırken telefonunuzu kullanmaktan veya başka herhangi bir aktiviteye dikkat etmekten kaçınmalısınız. Cep telefonu dikkat dağıtıcıları zaten yol kazalarının önemli bir nedenidir ve sizi ve yoldaki diğer insanları tehlikeye atmaktadır. Sürüş sırasında telefon görüşmesi yapmanız gerekiyorsa, aracınızı uygun bir yere park edip konuşun. Ayrıca, sürüş sırasında kulaklık kullanmaktan kaçının.


8. Kendinizden emin ve sakin olun


En önemli sürüş ipucu, sürüş sırasında kendinden emin ve sakin olmaktır. Yeni başlayan biri olarak araba kullanırken biraz gergin olmak doğaldır, ancak bu, yoldayken moralinizi etkilememelidir. Panik halindeki bir zihin, başkaları için olduğu kadar sizin için de tehlikeli olabilir. Yalnızca başlangıçta güvenle kat edebileceğiniz mesafeleri sürün. Sürüş becerilerinizden emin olduktan sonra seyahat mesafesini kademeli olarak artırmanız yardımcı olacaktır.

Manuel Araba Kullanma Teknikleri

Manuel bir arabayı nasıl güvenli bir şekilde kullanırsınız? İşte manuel kullanımla başa çıkmak için dört ipucu.


1. Alışkanlık kazanın


Vites değiştirirken debriyaj pedalını kullanmak biraz manuel sürüş 101 gibidir, ancak motorunuzu çalıştırırken bunu yapmayı da unutmamalısınız.


Arabanızı bir yokuşta park ederseniz, tekerlekleri kilitlemek ve el freni arızalandığında kaymasını durdurmak için kontak kapalıyken aracı birinci viteste bırakmayı tercih edebilirsiniz. Ancak, her zaman kontağı çalıştırmadan önce debriyaja basmayı unutmayın, aksi takdirde arabayı anında durdurursunuz.


2. Debriyaja Binmekten Kaçının


Vites değiştirirken ayağınızı daima debriyaj pedalından çekin. Sürüş sırasında ayağınızı pedalda tutmaya “debriyaja binmek” denir ve debriyajı çok daha hızlı aşındırır.


3. Hareket Etmiyorken Aracınızı Birinci Viteste Bırakmayın


Frenler devredeyken manuel şanzımanı birinci viteste bırakmaktan kaçının. Aksi takdirde, debriyaj ve şanzıman daha hızlı aşınır.


4. Tutumlu vites değiştirme


Daha düşük bir viteste çok uzun süre gitmek benzin israfına neden olur, motoru aşırı çalıştırır ve açıkçası sizi çok uzağa götürmez.


Yapabileceğiniz başka bir şey, hangi viteste olmanız gerektiğine karar vermektir; bu, hızlı yavaşlarken çok önemlidir. Unutmayın, gerektiğinde bir seferde birden fazla vites düşürebilirsiniz, ancak nadiren aynı anda iki vites değiştirmeniz gerekecektir.


5. Tepelerde dikkatli olun


Bazı manuel arabalar, hepsi olmasa da, yokuşta kalkış teknolojisi ile donatılmıştır. Olmayanlar için, bir yokuşta nasıl başlayacağı konusunda bilgili olmak sürücüye kalmış. Bunun nedeni, debriyaja basmak vitesleri boşa çıkaracak, yani frenler uygulanmadığında yuvarlanmaya başlayacaksınız.


Bir tepeye başlamak için ilk ipucu, çevrenizin farkında olmaktır. Doğrudan arkanızda bir araba varsa, biraz daha dikkatli olmak ve geri kaymaktan kaçınmak isteyeceksiniz.

İleri Sürüş Teknikleri Nelerdir?


İleri sürüş teknikleri; sürücülerin kendilerini tehlikeli durumlara karşı savunmak için öğrenebilecekleri bir dizi beceridir. Sürücüler, potansiyel tehlikeleri tahmin etmek ve bu tür durumlara önceden hazırlanmak için gözlem becerileri ve teknikleri kullanabilir. 


İleriye bakarak kendiniz ve aracınız için riskleri en aza indirebilirsiniz—potansiyel bir tehlike gördüğünüzde hemen ondan kaçınmak için harekete geçebilirsiniz. Bir sürücü olarak, diğer sürücülerin ne yapacağını asla tam olarak tahmin edemezsiniz ve ani bir yoldan çıkma veya arkadan gelen sürücüye tepki vermemek inanılmaz derecede tehlikeli olabilir.


Bu nedenle, herhangi bir noktada gardınızı düşürmemek ve gerektiğinde harekete geçmeye hazır olmak önemlidir. Sürücüsüz arabaların geleceği çok uzak görünüyorken, yolda kalabilmek için sürüşünüzü geliştirmek için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Sonuçta, diğer sürücülerin hareketlerini kontrol edemeseniz de, kendinizinkini kontrol edebilirsiniz. Defansif sürüş tekniklerini benimsemek, diğer sürücülere hızlı tepki vermenize ve dolayısıyla kazalardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.